recreatiesector corona

De verlenging van de coronamaatregelen tot en met 28 april heeft grote impact op de recreatiesector. Zo’n vijf- à zesduizend bedrijven binnen deze branche lopen voor een half miljard aan boekingen mis, alleen al in april. Dat zegt Geert Dijks, de directeur van HISWA-RECRON, tegenover de NOS. Ondertussen blijven extra steunmaatregelen voor de recreatiesector uit, dit tot grote ergernis van HISWA-RECRON.

De half miljard die de sector nu misloopt is “toch een behoorlijk bedrag”, zo stelt Dijks tegenover de NOS: “Als je dat omrekent naar werkgelegenheid, dan gaat het hierbij om vijf- tot zevenduizend banen die in gevaar kunnen komen. Het is dus belangrijk dat we nu gaan kijken of we ook extra steunmaatregelen kunnen krijgen.”
 

Geen toegang tot TOGS-regeling

 
Gisteren werd duidelijk dat de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) niet geldt voor ondernemers in de watersport en recreatie, dit tot ‘grote verbijstering’ van HISWA-RECRON, zo valt te lezen op de website van de belangenbehartiger van de watersport- en recreatiesector. 
 
Om in aanmerking te komen voor de TOGS-regeling wordt er gekeken naar de SBI-code van een bedrijf. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een lijst vastgesteld met SBI-codes die in aanmerking komen voor de regeling. Watersport- en recreatiebedrijven staan daar vooralsnog niet op, in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, de horeca en detailhandel: “Dit is onbegrijpelijk. Grote delen van de recreatie en watersport liggen stil, waardoor omzetten zijn weggezakt. De situatie is sterk vergelijkbaar met die van de horeca en winkelbranche”, zo zegt Dijks. 
 

Brieven en bezwaren

 
HISWA-RECRON heeft nu brieven verstuurd naar minister Grapperhaus en aan staatssecretaris Keijzer, waarin ze met klem verzoeken ook voor ook de ontbrekende SBI-codes voor de recreatie en watersport toe te voegen. Daarnaast roept de vereniging hun leden op bezwaar te maken via een formulier op de website van de Rijksoverheid.
 
Door: Nationale Recreatiegids