Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maatregelen kabinet voor vrijetijdssector - en dit vindt de sector er zelf van

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Het kabinet heeft gisteren een nieuw pakket maatregelen genomen om de klappen die het coronavirus toebrengt aan banen en de economie op te kunnen vangen. Voor de vrijetijdssector betekent dit onder meer dat er wordt gekeken of de toeristenbelasting tijdelijk stopgezet kan worden, en dat er compensatieregelingen komen voor de horeca- en. Gastvrij Nederland en Hiswa-Recron zijn blij met de maatregelen maar zien ook ruimte voor verbetering. 
Het steunpakket van het kabinet voor de economie omvat maatregelen die ervoor moeten zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, dat zelfstandigen de coronaperiode goed kunnen overbruggen en dat via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden het geld in de bedrijven blijft. Een van de meest in het oog springende algemene maatregelen is dat een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20 procent) straks bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten kan aanvragen (maximaal 90 procent van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies).
 

Toeristenbelasting

 
Het plan van aanpak van het kabinet kent ook maatregelen die de vrijetijdssector moeten helpen door deze moeilijke tijd heen te komen.  Zo gaat het kabinet in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.
 

Compensatieregeling

 
Daarnaast stelt het kabinet dat de gezondheidsmaatregelen die het treft enorme consequenties hebben voor de inkomsten in een aantal sectoren, zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer het coronavirus achter de rug is. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.
 

Reactie Gastvrij Nederland: 'Kom met Taskforce'

 
In een eerste reactie zijn organisaties als Gastvrij Nederland en Hiswa-Recron positief gestemd over de maatregelen die het kabinet neemt. Gastvrij Nederland complimenteert het kabinet zelfs met de genomen stappen, zo meldt het in een persbericht. Hierin doet de organisatie ook nog een suggestie voor verbetering: het instellen van een Taskforce, waarin vertegenwoordigers van vertegenwoordigers van de sector  en de ministeries van EZK, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zouden moeten participeren. ‘Taak van de Taskforce is om praktische oplossingen te verzinnen om de bedrijven te helpen de eerste weken te overleven én om te werken aan een groots hersteloffensief wanneer de vraag vanuit binnen- en buitenland zich herstelt’, zo valt in het persbericht te lezen.
 

Reactie Hiswa-Recron: 'De nood is hoog'

 
Ook Hiswa-Recron is in de kern blij met de maatregelen die het kabinet nu neemt, maar heeft in een brief aan de Tweede Kamer ook gepleit voor extra ‘sectorspecifieke maatregelen’. Zo zou de belangenbehartiger van ondernemers in de (water)recreatiesector graag zien dat de gastvrijheidssector zo snel mogelijk de beschikking krijgt over renteloze kredietverstrekking ‘met zeer lange terugbetaalregeling, omdat het inhaaleffect in deze sector ontbreekt’, en moet het  aangekondigde MKB-noodloket ook toegankelijk worden voor bedrijven in de watersport- en recreatiesector: ‘De nood is hoog, een toenemend aantal bedrijven heeft op zeer korte termijn een extra kapitaalinjectie nodig om overeind te blijven’, zo valt in de brief te lezen. 
 

Voorfinanciering

 
Verder hoopt Hiswa-Recron dat de UWV-regeling voor bedrijven in seizoensgebonden sectoren gepaard gaat met voorfinanciering: ‘Betaling achteraf door het UWV zal voor een groot deel van de bedrijven te laat zijn. Ook moeten het mogelijk zijn voor ondernemers om meerdere keren nieuwe aanvragen in te dienen afhankelijk van de situatie.’ 
 

'Wij rekenen op daadkrachtige besluiten'

 
Tot slot hoopt ook Hiswa-Recron op uitstel en ontheffing van (lokale) belastingen en BTW-afdrachten, en hoopt het net als Gastvrij Nederland op de komst van een Taskforce. ‘Wij rekenen op daadkrachtige besluiten om de gastvrijheidseconomie te helpen en Nederland als vakantieland in stand te houden’, zo besluit Geert Dijks, de directeur van Hiswa-Recron, de brief aan de Tweede Kamer.
 
Door: Nationale Recreatiegids
25 april '24 ( 8:32)

Marechaussee Schiphol vol aan de bak: drukke meivakantie op de planning

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

25 april '24 ( 8:30)

Meivakantie in eigen land voor veel Nederlanders

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

23 april '24 (13:56)

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.