Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

HISWA-RECRON wil dat kabinet gevolgen WAB voor toerismesector in kaart brengt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die per 1 januari in werking is getreden, houdt de gemoederen in de toeristische sector flink bezig. Door het vele tijdelijke werk dat in deze sector voorkomt worden veel toerisme- en recreatiebedrijven hard getroffen door de WAB, zo stelt HISWA-RECRON. De belangenorganisatie wil nu dat het kabinet de gevolgen van de WAB specifiek voor de toeristische sector in kaart gaat brengen. Dit meldt HISWA-RECRON.
Aanleiding voor de oproep zijn de zeven moties die het kabinet eerder deze week aannam, allen bedoelt om het toeristische beleid beter af te stemmen met de toeristensector zelf. HISWA-RECRON, de belangenbehartiger van de watersport- en vrijetijdssector in Nederland, is enthousiast over de stellingname van het kabinet wat  betreft het toerisme in ons land. Jarin van der Zande, verantwoordelijk voor de externe betrekkingen bij HISWA-RECRON, legt uit dat er sinds een aantal maanden veel contact is tussen de vrijetijdsbranche het kabinet. Dit begon met het aanbieden van het recreatiemanifest aan het kabinet, begin december, en die dialoog duurt voort: “Het is goed om te merken dat de oproep van HISWA-RECRON ondernemers wordt gehoord in Den Haag.”
 

WAB

 
Hierbij werkt HISWA-RECRON samen met GastvrijNL, het samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de toeristische sector, waarmee het afgelopen periode ook aandacht vroeg voor de gevolgen van de WAB voor seizoensgebonden bedrijven zoals recreatie- en watersportbedrijven. Volgens Van der Zande zijn er nu toezeggingen gedaan door het kabinet dat de toeristische-recreatieve sector nu een eigen specifieke evaluatie krijgt: “Een belangrijk punt voor onze ondernemers.”
 

Brief naar staatssecretaris

 
Afgelopen woensdag heeft GastvrijNL, namens de hele sector, een brief verstuurd naar de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, waarin wordt gevraagd om op korte termijn in overleg te gaan over de invulling van de aangenomen moties. Via de website van HISWA-RECRON is een PDF van de brief terug te vinden.
 
Benieuwd naar waar de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ook alweer precies voor staat? Lees dan het artikel WAB, een wet met impact: Wat houdt deze 'Wet Arbeidsmarkt in balans' precies in?.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.