Normal_vakantiehuis__vakantiepark__recreatiewoning

Regeringspartijen VVD en D66 hebben minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) een plan voorgelegd dat permanente bewoning op een recreatiepark mogelijk moet maken. Momenteel wonen naar schatting 55.000 mensen illegaal op een vakantiepark. Dit meldt RTL Nieuws.

VVD en D66 hopen met hun plan een extra mogelijkheid te bieden aan starters en ouderen om aan een huis te komen. Nu is het nog zo dat eigenaren van een recreatiewoning altijd een tweede adres moeten hebben. Dat leidt er volgens D66-kamerlid Jessica van Eijs toe dat er veel reguliere huizen leegstaan van mensen die het gros van de tijd al op een recreatiepark verblijven: “En dat is doodzonde, want daar kan dus ook iemand anders wonen”, zo zegt ze tegenover RTL Nieuws. 
 

Woningnood

 
Momenteel is de schatting dat rond de 55.000 mensen illegaal permanent op een vakantiepark wonen. Hierbij gaat het veelal om ouderen, starters die elders geen betaalbare woning kunnen vinden of mensen die door scheiding of verlies van werk op stel en sprong een ander onderdak hebben moeten vinden. Het grote onderliggende probleem: de wooncrisis in Nederland. Onno Hoes, voorzitter van de NVM spreekt inmiddels zelfs van woningnood.
 

Legaliseren ook nu al mogelijk

 
Permanente bewoning op een vakantiepark legaliseren kan ook nu al. Gemeenten hebben de bevoegdheid een bestemmingsplan zo aan te passen dat dit mogelijk wordt gemaakt. Dit in werking zetten kost echter veel tijd en geld, en daarom zien veel gemeenten er vanaf. D66 en VVD pleiten er dan ook voor dat het makkelijker wordt voor lokale overheden om vakantiehuizen te legaliseren. 
 
De kans is groot dat de plannen van de twee regeringspartijen het gaan redden: er is al een meerderheid voor in de Tweede Kamer.
 
Door: Nationale Recreatiegids