Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier grote steden balen van milde Airbnb-wet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het wetsvoorstel dat verdere regulering van toeristische verhuur mogelijk moet maken is niet met groot gejuich ontvangen door de vier grote steden. Zij vinden de wet veel te mild voor platforms als Airbnb, Booking.com en Expedia. Dit melden NRC Handelsblad en de NOS.
Volgens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht worden de vakantieverhuurplatforms tot veel te weinig verplicht. In de nieuw wet staat dat iedereen die zijn onderkomen aanbiedt voor toeristische verhuur verplicht wordt dit te melden bij de gemeente (de zogeheten registratieplicht). Gebeurt dit niet, dan kunnen er boetes tot maximaal 83.000 euro worden uitgedeeld. Een gemeente kan zo’n plicht niet zomaar invoeren; eerst moet er aangetoond worden dat de wijken onder druk staan en dat er schaarste op de woningmarkt heerst.
 

Platforms ontspringen de dans

 
Wie eenmaal een registratienummer heeft wordt verplicht deze ook in de advertentie te vermelden, maar platforms als Airbnb hoeven niet te controleren of dat ook daadwerkelijk gebeurt. En daar wringt de schoen bij de vier grote steden: “Als platforms geen verplichtingen krijgen, dan is het een halve maatregel”, zegt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) tegenover NRC Handelsblad. “Ik wil de gegevens van de onwelwillende verhuurders. Maar als een platform nog steeds een advertentie van hen kan plaatsen, wat heb ik daar dan aan?” De vier steden balen ervan dat de handhaving bij de gemeenten komt te liggen, en dat de platforms niet gedwongen worden advertenties zonder nummer te weigeren.
 

Brussel belemmert

 
Minister Van Veldhoven stelt dat ze niet verder kan gaan dan ze nu doet met de wet, omdat Europese wetgeving dat belemmert: “Om verdergaande maatregelen richting de platforms mogelijk te maken is langdurige inzet in Brussel vereist”, zo laat ze NRC weten in een schriftelijke verklaring. 
 

Passief

 
Anders dan Fairbnb.coop, het nieuwe vakantieverhuurplatform dat recent zijn intrede heeft gedaan in Amsterdam, stelt Airbnb zich passief op wat betreft samenwerking en regulering. De gemeente Amsterdam en het verhuurplatform uit San Francisco leven niet op goede voet met elkaar; wethouder Ivens zou het liefst zien dat Airbnb uit (delen van) de hoofdstad zou verdwijnen.
 
Door: Nationale Recreatiegids
18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.

12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.

11 april '24 (10:59)

Bouw nieuwe chalets Yn ‘e Lijte: elf vakantieparkbewoners moeten weg

Op het B-veld aan Yn ‘e Lijte in het Friese Grou hebben elf bewoners al jaren een vast plekje. Maar nu het park is overgenomen, worden er 22 duurzame chalets gebouwd. Onder meer op hun plek. Zij moeten dus weg. Hun huurcontract is via een brief opgezegd. Maar de bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben de handen ineengeslagen en overwegen juridische stappen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

10 april '24 ( 9:52)

Kamperen op Camping Geversduin in Castricum? Neem dan maar een bootje mee

Zoals het er nu naar uitziet wordt het lastig kamperen op een flink aantal standplaatsen bij camping Geversduin in Castricum. De camping heeft te maken met flinke wateroverlast. Er staan 250 campingplaatsen onder water. Een domper voor de camping, maar ook voor de gasten. Die zitten nu in onzekerheid of zij wel of niet hun vakantie op de camping kunnen vieren, meldt NH Nieuws.