Normal_vuurtoren__zeeland__fietsers__dijk__baluwe_lucht__zee

In Zeeland werd dinsdag 5 november voor het eerst de inspiratietour Recreatief Ondernemen georganiseerd door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en de Vereniging Kampeerboeren Nederland (Vekabo). Tweeëntwintig agrarische ondernemers gingen mee op excursie langs twee recreatiebedrijven, en dat smaakte meteen naar meer: einde deze maand wordt al de volgende inspiratietour georganiseerd, dan in Midden-Brabant. Dit meldt ZLTO.

Op de website van ZLTO wordt verslag gedaan van de eerste inspiratietour die de landbouworganisatie en kampeervereniging gezamenlijk organiseerden. De deelnemende agrarische ondernemers hadden allemaal al een link met recreatie: óf ze waren al ondernemend op dat gebied, óf hadden plannen in die richting.
 

Camping Scheldeoord

 
De excursie, onder leiding van Maja van Putte (projectleider Markt & Keten bij ZLTO), ging langs bij twee recreatiebedrijven. De eerste was Camping Scheldeoord – onderdeel van de vakantieparkketen Ardoer –, gelegen op een van de zuidelijkste puntjes van Zuid-Beveland. Hier vertelde eigenaar en gastheer Robbert Northolt over zijn streven voor gasten een zo positief mogelijke ervaring te scheppen. Dat gebeurt onder andere door ervaringen aan te bieden, van zeehondenexcursies tot kreukels rapen en van fietsexcursies tot oestersteken. Daarnaast heeft de camping een duidelijk profiel: het is een familiecamping, en daar wordt op alle fronten rekening mee gehouden. Zo is er een kinderrestaurant met speciaal kinderbuffet, en zijn er accommodaties voor alle mogelijke gezinssamenstellingen en -groottes. Belangrijkste advies van Northolt: blijf dichtbij je DNA.
 

Klok'uus

 
De tweede stop van de inspiratietour was bij de grootste binnen- en buitenspeeltuin van Zeeland: Klok'uus. Deze speelboerderij bij 's-Heer Arendskerke, een dorpje ten westen van Goes, was van oorsprong een agrarisch familiebedrijf, maar heeft inmiddels de omslag gemaakt naar dagrecreatie. Ook hier draait het om ervaring, waarbij de boerderij en alles wat daar bij hoort centraal staan. Zo staat er een grote maaidorser (ook wel bekend als combine) midden in het speelpark. Ook kregen de deelnemers aan de excursie hier te horen wat het inhoud om volgens de managementprincipes van lean meer klantwaarde te creëren.
 

Clusterbedrijven

 
De twee bedrijven die tijdens de inspiratietour werden aangedaan zijn typische voorbeelden van wat trendwatcher Hans van Leeuwen clusterbedrijven noemt: ondernemingen waarbij meerdere activiteiten, minimaal drie à vier, bij elkaar gezet zijn, inclusief een goed horecaconcept. Hoe meer er geclusterd wordt, hoe groter de kans op succes, zo stelde Van Leeuwen eerder al eens in een interview met de Nationale Recreatiegids.
 

Pergama en Pukkemuk

 
Kortom: het kan lonen voor recreatieondernemers om zulke bedrijven te bezoeken. Na het succes van de eerst inspiratietour bieden ZLTO en Vekabo op donderdag 28 november een tweede inspiratietour aan, dan in Midden-Brabant. Hierbij zullen camping Pergama Landjuweel (Haaren) en recreatieboerderij Pukkemuk (Dongen) worden aangedaan. Voor meer informatie en aanmelden, zie de website van ZLTO.
 
Door: Nationale Recreatiegids