Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

We Live Here-campagne op de Wallen bestaat één jaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Schreeuwen, dronken mensen, overgeven, hordes toeristen, troep, ja zelfs poepen op straat. Het is aan de orde van de dag in het oudste deel van Amsterdam, de Wallen. Om toeristen duidelijk te maken dat er in deze wijk ook nog mensen wónen, kwamen buurtbewoners en de gemeente met de bewustwordingscampagne We Live Here. Deze bestaat nu ruim een jaar. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Het duidelijk maken dat de Wallen ook een woongebied is gebeurt onder meer via levensgrote foto’s van bewoners op verschillende plekken in de wijk. Ook is er een website met hun persoonlijke verhalen en een informatiecentrum op de Oudezijds Voorburgwal. Verder hebben buurtbewoners elkaar leren kennen door de campagne. Zo kunnen ze samen actie ondernemen en iets positiefs doen voor hun buurt. Nu We Live Here ruim een jaar in bedrijf is maakt de gemeente Amsterdam op haar website de balans op in een uitgebreid artikel.
 

Tevreden

 
Zo komen er verschillende bewoners aan het woord in het stuk. Velen van hen zijn erg te spreken over We Live Here. Zo zegt Edwin Schölvinck (55), die op de Lange Niezel woont en zich vrijwillig inzet voor de campagne: “We begonnen met helemaal niks. Inmiddels zijn er veel positieve reacties van mensen die bij ons informatiecentrum binnenkomen. Voor die bezoekers is het heel interessant om te weten wie de bewoners zijn. Verder is er zelfs internationaal veel media-aandacht geweest, omdat niemand deze opzet kende.
 

Poep

 
Sommige bewoners worden bij tijd en wijle helemaal gek van de toeristen in hun buurt. Charlotte Schenk (34), die met haar  gezin op het Oudekerksplein woont: “Als ik mijn kind naar de crèche breng, moet ik me zigzaggend om de groepen heen bewegen. Ook zie je steeds vaker van die jongeren die lachgas gebruiken. Iedere vijf minuten hoor je dat tssshhh-geluid van zo’n pomp afgaan. Er zitten hier mensen te pissen, te kotsen, ja zelfs te schijten. Bij mij op de trap ligt soms een drol.”
 

Boete

 
Ook Schenk vindt de campagne een goed initiatief. “Het is goed zichtbaar en het is veel in het nieuws geweest. Op elke straathoek zie je wel zo’n poster.” Toch heeft ze nog andere suggesties. “Gewoon iedereen meteen op de bon slingeren als ze een misstap begaan. Zo krijgt de Wallen ook internationaal de naam dat hier vette bekeuringen worden uitgedeeld als je je niet gedraagt. Dan kom je met die gedachte naar Amsterdam. Reken maar dat ze zich dan koest houden.”
 

"We trekken ons er niets van aan"

 
Een rondvraag bij toeristen leert dat sommigen van hen zich bewust zijn van het feit dat er mensen op de Wallen wonen. “Voor ons is het de eerste keer dat we hier zijn”, zegt Juan uit Spanje, die samen met zijn vrouw in Amsterdam is. “Het is interessant om hier rond te lopen. Wij zijn heel rustig, maken geen lawaai. Niemand heeft last van ons.” Amy uit de Verenigde Staten vindt dat er 'veel valt te zien'. “Of ik rekening hou met de mensen die hier wonen? Overdag niet zo, maar ’s avonds maak ik minder lawaai.” Peter uit Engeland: “Ik ben hier niet om jullie van streek te maken. Of om keihard te feesten. We gedragen ons, zoals normale mensen doen.”
 
Anderen lappen de fatsoensnormen wel aan hun laars. Hoewel Alessio uit Italië van de campagne We Live Here af weet, zegt hij zich niet aan te passen. “Als ik dronken ben, vergeet ik alles.” Drie Canadese meiden, met sterke drank in hun handen, laten er ook geen gras over groeien: “Of wij ons iets aantrekken van de bewoners? Zeker niet.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.