Normal_boerderij

Het wordt steeds gebruikelijker voor boeren om extra activiteiten aan te bieden op hun boerderijen. In totaal doen zo'n 13.500 boerenbedrijven dit, die vorig jaar gezamenlijk 887 miljoen euro omzetten. Vijf jaar geleden was dat nog de helft, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen University. Dit meldt de NOS.

De 'multifunctionele landbouw' past binnen binnen een trend van grensvervaging en clustering, en de opkomst van Family Entertainment Centers (FEC's), zoals trendwatcher Hans van Leeuwen het recent nog voorspiegelde in een interview met de Nationale Recreatiegids. Het onderzoek van de Wageningse universiteit bevestigd dit beeld nog eens. 
 

4 op de 5

 
Het aanbieden van extra activiteiten op de boerderij begint eerder regel dan uitzondering te worden, zo lijkt het: vier op de vijf Nederlandse boeren doet dit inmiddels. Hierbij kan het gaan om het runnen van kinderopvang of een zorgboerderij, het verkopen van boerenproducten, maar ook het aanbieden van hippe vormen van recreatie. De NOS noemt als voorbeelden boerderijen die een escaperoom hebben of waar alpaca's rondlopen. Ook het aanbieden van accommodaties, zoals op een camping, is populair.
 

Minder regels

 
Volgens de onderzoekers van de Wagingen University overweegt momenteel tien procent van de Nederlandse boeren en tuinders om ook multifunctioneler te worden. Om deze ontwikkeling te stimuleren werken LTO Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu samen om de wet- en regelgeving zo soepel mogelijk te maken voor boerderij-eigenaren die die buiten het boeren om willen ondernemen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids