Normal_amsterdam__damrak__mensenmassa__druk__toeristen

Afgelopen jaar bezochten 8,5 miljoen mensen Amsterdam, goed voor een 23e plek in de Top 100 City Destinations van Euromonitor International. Het onderzoeksbureau noteerde een plus van zeshonderdduizend bezoekers ten opzichte van 2017. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Sinds 2012 is Amsterdam vier plekken naar boven opgeschoven in de top honderd. Op de eerste plaatst staat Hong Kong, waar afgelopen jaar bijna dertig miljoen bezoekers kwamen. De kans is groot dat Amsterdam komende jaren nog verder zal stijgen op de ranglijst. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) kwam in oktober met de voorspelling dat Amsterdam in 2030 op ongeveer 32 miljoen bezoekers met rekenen. Dat is inclusief dagjesmensen: Euromonitor rekent voor zijn ranglijst alleen mensen mee die ook in de stad blijven overnachten.

Zorg is dat Amsterdam onleefbaar wordt door de enorme toename van bezoekers: "Bewoners zuchten nu al onder de gevolgen van het massatoerisme: de stad wordt langzaam onbegaanbaar én onbetaalbaar", zo zei toerismedeskundige Stephen Hodes eerder dit jaar al. De gemeente Amsterdam probeert met maatregelen als het verhogen van de toeristenbelasting en het beperken van de bouw van nieuwe hotels, de toeristentoename af te vlakken.

Door: redactie Nationale Recreatiegids