Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Interactief buitenspelen: het beste van twee werelden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 19 min
location_on [xx]km
Hoe krijg je kinderen die het liefst de hele dag spelletjes spelen op hun tablet of computer zover dat zij weer buiten gaan spelen? Yalp (‘play’ achterstevoren) ontwierp dertien jaar geleden het eerste interactieve speeltoestel. Duizenden kinderen, maar ook ouderen uit verschillende landen spelen met de populaire Sona of de Sutu. 

“In mijn tijd vonden we een mooi klimtoestel helemaal fantastisch”, zegt manager leisure Jaap van Putten (53) van Yalp. “Nu zie je dat kinderen, nadat ze er een paar keer op zijn geklommen, hun interesse verliezen.’’ Om kinderen en jongeren te stimuleren buiten te spelen, is meer nodig. Neem het jongetje dat altijd binnen op zijn FIFA speelt. “Dat gedrag hoef je niet af te kraken omdat het ongezond is. Het hoort bij deze tijd”, zegt Van Putten. “Je kunt het juist gebruiken.” Want dit jongetje zal waarschijnlijk ook fan zijn van de Sutu, de interactieve voetbalmuur.

E-voetballers in beweging krijgen met Heracles

Het verklaart ook de samenwerking die Yalp onlangs is aangegaan met voetbalclub Heracles Almelo. “Wij zijn sponsor en e-sport supplier.” Heracles is erg actief als e-sportclub en enthousiast over de interactieve voetbalmuur Sutu. “Ook een soort e-sport”, verklaart Van Putten. “Maar dan kom je wel in beweging. Dat past natuurlijk goed bij een voetbalclub.” Want hoewel je FIFA zittend speelt, is fysieke fitheid belangrijk om een goede e-speler te zijn, zegt hij.

Er is niets mis met klimmen in bomen of op speeltoestellen, vindt de manager, maar het prikkelt lang niet alle kinderen om buiten te gaan spelen. Uit onderzoek van TNS Nipo in 2018 in opdracht van Jantje Beton blijkt dat kinderen ‘dramatisch’ minder buiten spelen dan hun ouders of grootouders. Drie op de tien kinderen spelen nooit, of slechts een keer per week, buiten. In 2013 speelde nog 20 procent van de kinderen iedere dag buiten. In 2018 was dat 14 procent. Kinderen geven als reden aan dat zij speelplekken saai vinden (39 procent) of dat zij liever binnen spelen (39 procent). Bijna driekwart van de ondervraagde kinderen zegt vaker buiten te zullen spelen als er meer spannende plekken zijn.

‘Kinderen groeien op met social media en een tablet’

Van Putten: “Kinderen groeien op met social media en een tablet. Interactief spelen is daarom heel populair. Maar hoe krijg je deze kinderen weer naar buiten? Door diezelfde triggers, zoals het wedstrijdelement bij gaming, ook buiten in te zetten zodat kinderen weer in bewegen komen.” Bij de Sutu bijvoorbeeld kunnen voetballers uit de hele wereld hun scores met elkaar vergelijken. Yalp ontwikkelde ook een app waarop spelers hun scores bij kunt houden. Om verveling te voorkomen is het vervolgens mogelijk om steeds nieuwe spellen toe te voegen aan de interactieve toestellen. “Daarbij spelen we in op de actualiteit. Bij koningsdag hebben we bijvoorbeeld een speciaal spel, maar ook met kerst of als er een WK is.”

Binnen spelen de kinderen dus met technologie en interactieve media en buiten ook. Belemmert dat de creativiteit niet? “Nee, daar letten wij bewust op”, zegt Van Putten. “Zo hebben onze toestellen geen beeldscherm en geven zij geen commando’s. De kinderen kunnen zelf hun regels bedenken. Interactief spelen hoort bij deze tijd. De ouders die nu kinderen krijgen zijn zelf ook opgegroeid met tablets en interactieve media.”

Betalen om te spelen als een outdoor sportschool

Yalp levert zowel reguliere als interactieve speeltoestellen. “Maar de verkoop van het aantal interactieve toestellen stijgt.” De toestellen staan op schoolpleinen, op campings en vakantieparken, op speelveldjes en, nog vrij nieuw, bij Pay for Play. Dat laatste is vooral in China heel populair. Tegen betaling kan je spelen op een van de toestellen. “In Nederland moeten we nog wennen dat we moeten betalen voor attracties. Het is net zoiets als betalen voor de deelauto of de deelfiets.” De manager verwacht dat dit concept in de toekomst ook in Nederland populair zal worden. Bijvoorbeeld bij recreatieparken. “Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen”, zegt Van Putten. “Als een soort outdoor sportschool, waarbij je je vorderingen kunt vergelijken met sporters over de hele wereld.”

Vooral op speelveldjes staan veel toestellen van het bedrijf. “Daar zijn ze ook geschikt voor”, zegt Van Putten. “Alles kan natuurlijk kapot, maar we hebben de toestellen zo stevig gemaakt, dat je daar flink je best voor moet doen.” En er is nog een voordeel; de interactieve speeltoestellen maken ‘inclusief spelen’ mogelijk. Dat betekent dat ook minder-valide kinderen gewoon mee kunnen doen. “Het toestel is ook geschikt voor slechtziende, autistische of dove kinderen en voor kinderen in een rolstoel. Dat is voor gemeenten een belangrijke voorwaarde.” Een fijne speelplek zorgt er niet alleen voor dat kinderen meer buiten gaan spelen, het levert ook sociale cohesie op in de buurt, zegt Van Putten. “Zeker in steden, waar vaak weinig ruimte over is, is het belangrijk om het kleine aantal vierkante meters zo aantrekkelijk mogelijk in te richten zodat het mensen uitdaagt om naar buiten te komen, elkaar te ontmoeten en te bewegen.”

Spelen tijdens het winkelen

Een nieuwe plek, waar steeds meer speeltoestellen worden geplaatst zijn winkelcentra. “De grotere centra willen meer beleving aanbieden aan hun klanten”, zegt Van Putten. “Als het gezin dan komt winkelen, kunnen de kinderen indoor spelen en de ouders rustig shoppen.’’ Maar ook in winkels wordt gebruik gemaakt van de toestellen van Yalp. Zo heeft het bedrijf een contract met Adidas. “In flagstores wereldwijd staat onze interactieve voetbalmuur. Klanten kunnen hier hun voetbalschoenen testen voordat zij deze kopen.” De verkoop neemt daardoor toe, zegt Van Putten. “En het is natuurlijk gewoon een leuke ervaring voor de klanten.”

Het eerste interactieve toestel van Yalp, een soort boog, met daaronder een vloer met cijfers, is ontworpen in 2007 door Rob Tuitert. De Sona, zoals de boog wordt genoemd, is zijn afstudeerproject van de studie Industrieel Ontwerp aan de TU Delft. Het idee voor zijn ontwerp krijgt Tuitert als hij ‘The Lord of the Rings’ ziet waar een magische poort in voorkomt. Dertien jaar later is de Sona nog steeds een van de populairste toestellen. De interactieve voetbalmuur, de Sutu, is eveneens een ‘bestseller’. Dit toestel was te zien in het tv-programma De Eretribune van Fox Sport. Het bedrijf heeft 65 medewerkers en maakt sinds kort deel uit van het Finse Lappset Group, een bedrijf gespecialiseerd in sport- en speeltoestellen.

‘De recreatie is momenteel booming’

Daardoor is het nu ook mogelijk om op maat gemaakte speelplaatsen te leveren in vrijwel alle denkbare thema’s. Het levert veel verzoeken op. Bijvoorbeeld van hotels, vakantieparken en een groeiend aantal Family Entertainment Centers.  “De recreatie is momenteel booming”, zegt Van Putten. “Dag- en attractieparken proberen met een bepaalde beleving zich te onderscheiden van andere parken.” Dat gebeurt bijvoorbeeld door een bijzondere thematische speelplek te creëren. ‘’Bijvoorbeeld een uitgebreide speelplek in het thema van Peter Rabbit of Peppa Big.” Binnen dit thema passen zowel reguliere als interactieve toestellen.

"We schrijven een businessmodel rond de vraag van de klant. Bijvoorbeeld van een horeca-ondernemer die meer klanten wil trekken. Welk entertainment heeft hij of zij dan nodig om meer kinderen en dus ook ouders binnen te krijgen?” Bij het ontwerp van deze gethematiseerde speelplekken kijkt Yalp voor inspiratie ook naar de ‘Geest van de plek’. “Bijvoorbeeld als daar vroeger een kasteel heeft gestaan of een Romeinse nederzetting, dan gebruiken we dat in ons ontwerp.”

Door: Marjolein Kooyman / Nationale Recreatiegids 

26 januari '23 (16:32)

Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie

Je hoort het tegenwoordig overal: podia die werken aan hun ecologische voetafdruk. Veel locaties zijn bezig met vergroenen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken, te isoleren of over te gaan op andere vormen van energie. Weinigen gaan echter zo ver als de Groningse evenementenlocatie EM2. Hier zal binnenkort door de aanleg van 140 zonnepanelen bijna alle stroom zelf worden opgewekt. We spraken mede-eigenaar Chris Garrit over het project. 

08 april '22 (13:32)

“Natuurlijk is de prinses van harte welkom in ons bos!"

Verstopt in een sprookjesachtig bos worden er in Diever al sinds 1946 toneelstukken gespeeld van de wereldberoemde Engelse schrijver William Shakespeare. Zijn oeuvre heeft een bepalende stempel gedrukt op de Westerse literatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de Nederlandse toneelwereld geen genoeg kan krijgen van zijn stukken, die schunnig, tragisch of komisch kunnen zijn. Op 29 maart 2022 interviewde de Nationale Recreatiegids Peter Sloot, voorzitter van het bestuur van het Shakespearetheater in het Drentse plaatsje Diever.  

11 november '21 (10:14)

De Recreatie Vakbeurs: ‘Inspiratie voor een jaarrond recreatie’

Na een jaar van afwezigheid staat op 16, 17 en 18 november de Recreatie Vakbeurs weer op het programma. Op dé vakbeurs van de recreatiebranche kunnen ondernemers netwerken en volop inspiratie opdoen voor het komende recreatieseizoen. De redactie van de Nationale Recreatiegids is graag goed op de hoogte en sprak met beursorganisator Jeffry Plaggenmarsch. Hij praat ons bij over de vakbeurs en vertelde ons wat we deze editie zeker niet mogen missen. 
 

24 december '20 ( 9:50)

Artsen over het vuurwerkverbod: “Dit is een uniek medisch experiment”

Van beschadigde ogen tot geamputeerde vingers: artsen maken iedere jaarwisseling het nodige letsel mee. Om de ziekenhuizen te ontlasten, geldt er dit jaar een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Hoe kijken artsen tegen het vuurwerkverbod aan? We spreken oogarts Tjeerd de Faber, plastisch chirurg Christianne van Nieuwenhoven, Birgitte Blatter hoofd Monitoring en Onderzoek bij VeiligheidNL.

13 november '20 (12:37)

Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?

 
Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?
De toeristische sector heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Ook de horeca is hard getroffen. Wat betekent de coronacrisis voor hotelscholen? Zien zij al een terugloop in het aantal aanmeldingen? En hoe zit het met de stages van studenten? We spreken Edu van de Walle, directeur van EuroCollege, en Regine von Stieglitz, voorzitter van het College van Bestuur van Hotelschool The Hague.

04 oktober '19 (13:12)

De wereld van de dierentuin: “Alles draait om het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur”

Dierentuinen zijn bij het grote publiek toch vooral bekend als goede invulling van een dagje uit. Minder bekend zijn de andere kerntaken van dierentuinen - educatie, onderzoek en natuurbeschermingsprogramma's – én de hoofdmissie: het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur. Voor het aanwakkeren daarvan is de dierentuin de uitgelezen locatie, zo stelt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: “Wanneer je van iets bent gaan houden zul je er ook beter voor zorgen.”

04 september '19 (14:37)

Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is

Afgelopen editie had Zwarte Cross een primeur: als eerste festival in Europa had het een hotel voor mindervaliden, waardoor het voor het eerst mogelijk werd voor mensen met een handicap om een festival van begin tot eind mee te maken. HandicapNL en de kersverse organisatie No Restrictions Party Unlimited (NRPU) vonden in elkaar de perfecte partners om dit voor elkaar te krijgen, en Zwarte Cross was enthousiast vanaf het eerste moment: “Toen ik belde was het antwoord meteen: ‘Wat een waanzinnig goed idee: doen jongens!’ Binnen een uur was het bekokstoofd”.

31 juli '19 (17:24)

Nieuwe speler Fairbnb.coop wil tegenwicht bieden aan de onverschilligheid van Airbnb: “Het begin van een nieuw tijdperk”

In Amsterdam raakt het geduld met Airbnb steeds verder op: overlast van huurders, verstoring van de huizenmarkt en het ondermijnen van de sociale cohesie in buurten; de negatieve effecten van het vakantieverhuurplatform worden steeds merkbaarder in de hoofdstad. Airbnb voelt zich er zelden verantwoordelijk voor, en voedt daarmee de frustratie bij bewoners en gemeente. Die onverschilligheid krijgt binnenkort tegenwicht, in de vorm van een nieuw initiatief: Fairbnb.coop. Het moet het ethisch verantwoorde alternatief worden voor Airbnb, zonder winstoogmerk, maar met oog voor de behoeftes van alle betrokken partijen. Wat wil het platform veranderen? En hoe? Een interview met Sito Veracruz, een van de grondleggers van Fairbnb.coop. “Er breekt een nieuw tijdperk aan.”

19 juni '19 (15:55)

Het verhaal van de jonge ondernemer en de stad die durfde: hoe Joep van Gorp het eerste surrealistische doolhof van Nederland naar Tilburg haalde

In de Tilburgse Spoorzone is een attractie geland die zich niet zomaar laat omschrijven: Doloris’ Meta Maze. Een surrealistisch doolhof, dat door het Berlijnse kunstenaarscollectief Karmanoia werd geconstrueerd in een voormalig postkantoor. Het is de enige in zijn soort in de wereld, en sinds een maand geopend. Hoe is dit avontuur begonnen? Wat dreef een jonge ondernemer om een project van een Berlijnse groep kunstenaars naar Nederland te willen halen? En waarom specifiek naar Tilburg? De Nationale Recreatiegids dook in de wondere wereld van Doloris en interviewde Joep van Gorp, de drijvende kracht achter het project.