Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koudste overgang naar lente sinds 1985

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (Novum) - De lente is woensdag even na het middaguur officieel ingegaan. Van lenteweer is voorlopig echter nog geen sprake. In het zuiden van het land viel zelfs enige tijd sneeuw. Volgens meteorologen van weeronline.nl is het de koudste overgang naar de lente sinds 1985.

Met hooguit een graad of 3 in De Bilt is de overgang woensdag 'zeer koud' te noemen. De laatste keer dat het zo koud was tijdens de start van de lente was op 20 maart 1985. Toen bleef het kwik steken op 2,5 graad boven nul. De koudste overgang naar de lente stamt uit 1958. Toen werd het maximaal 2 graden.

De meteorologische lente begon al op 1 maart. Tot dinsdag was de gemiddelde temperatuur 3,8 graden, ruim twee graden kouder dan normaal. Naar verwachting eindigt de gemiddelde maandtemperatuur zelfs drie graden kouder dan normaal op 3,2 graden. Qua weerbeeld is het bovendien zeer grijs. In maart kwam het tot nu toe tot 57 uur zon, terwijl de zon normaal al zo'n zeventig uur zou hebben geschenen.

Voorlopig lijkt er nog geen enkel zicht op zachter weer. Pas richting Pasen, begin april, lijkt het wat warmer te worden.

Volgens De Natuurkalender lijkt het voorjaar nu extra koud, maar was dat vijftig jaar geleden normaal. "We zijn het de laatste jaren steeds normaler gaan vinden dat de winters en lentes warm zijn, daardoor lijkt het nu allemaal heel erg koud en laat", staat in een verklaring. Ten opzichte van het vroegste voorjaar ooit, in 2008, ligt de natuur momenteel een maand achter.

De astronomische lente begon precies op 12.02 uur. Volgens het KNMI wordt vaak onterecht gedacht dat de lente elk jaar op 21 maart begint. "Sterker nog, de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart."

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.