Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Openluchtmuseum belicht leven met een handicap

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Openluchtmuseum belicht leven met een handicap
De omgang met mensen met een handicap in verschillende tijden is het thema van een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. '(On)beperkt. Leven met een handicap' opent op zaterdag 25 maart voor publiek.

Een van de persoonlijke geschiedenissen die worden belicht is die van Mary Tebbens (1935-2018). Zij woonde een groot deel van haar leven in Het Dorp, een in de jaren zestig speciaal voor mensen met een handicap gebouwde wijk bij Arnhem, met zorgvoorzieningen en een aangepaste infrastructuur. Inmiddels is het concept van Het Dorp achterhaald en zien we liever dat mensen met een handicap juist volop deel uit maken van de samenleving van alledag, maar destijds werd de wijk gezien als een mooie vooruitgang.

Het geld voor Het Dorp was met groot landelijk enthousiasme bijeengebracht met de eerste grote inzamelingsactie op tv en radio, in 1962 maar liefst 23 uur lang gepresenteerd door Mies Bouwman en initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk. Met hulp van zo ongeveer alle BN'ers van die tijd peuterden ze 21 miljoen gulden los van particulieren en bedrijven. Actie en opbrengst, ze waren destijds allebei een sensatie van de bovenste plank en op de tentoonstelling is er dan ook aandacht voor.

Interieur Tebbens

Rolstoeler Tebbens verhuisde in 1967 vanuit het Groningse Muntendam naar Het Dorp. Van de gemeente Muntendam mocht ze meubels uitkiezen bij warenhuis Vroom & Dreesmann in Arnhem. Ze koos voor drie stoelen, een tafel, een kast en een kledingkast. Ze hield ze tot haar dood. Inmiddels is ongeveer haar hele interieur onderdeel van de collectie van het museum.

Haar levensverhaal wordt op de expo gespiegeld aan verhalen van vier mensen van nu, die op video vertellen over hun leven: 'digital creative' en ondernemer Glenn, model en redacteur Jeannette, belangenbehartiger voor mensen met een licht verstandelijke beperking en sportfanaat Jaheed en kunstenaar Nimco.

Nog meer geschiedenis

De tentoonstelling gaat ook, zij het summier, nog verder terug dan medio vorige eeuw. Zo zijn er oude prenten en bijvoorbeeld een oortrompet, waarmee doven zich in vroeger dagen moesten behelpen. Aandacht is er ook voor wat het speciale VN-verdrag voor Nederland betekent en nog betekenen moet. "Er is nog veel onwetendheid", aldus het museum. Het hoopt met de expo aan dat laatste iets te veranderen.

Door: ANP

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.