Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live gaan voor klimaatneutraal en circulair

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse evenementenlocaties Ziggo Dome en AFAS Live willen hun evenementen uiterlijk 2030 klimaatneutraal en circulair organiseren. Dat maakten de organisaties donderdag bekend tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

Het plan van de drie organisaties, die onderdeel zijn van Live Nation Nederland, is om uitstoot te stoppen en waar dit niet mogelijk is, de uitstoot te compenseren. Met circulair wordt bedoeld dat de organisaties streven naar nul restafval in 2030 en dat voor alle grondstoffen een bestemming wordt gevonden, is in het plan te lezen.

Duurzaamheidsmanager Kees Lamers maakte tijdens een panelgesprek op ESNS bekend wat de plannen zijn voor de komende jaren. "De totale voetafdruk van de drie bedrijven op het gebied van energie, eten en drinken, afval, mobiliteit en water is bijna 44.000 ton CO2", vertelde hij. Dat willen de organisaties dus gaan terugdringen.

Transport

Transport is met 77 procent verantwoordelijk voor de grootste uitstoot. Daar vallen de autokilometers van bezoekers, medewerkers en toeleveranciers onder. De organisaties stellen dat, om de doelstelling te halen, meer mensen met het openbaar vervoer moeten komen of bijvoorbeeld georganiseerd busvervoer. Dit moet verdubbelen naar 60 procent voor buitenevenementen en 80 procent voor de Ziggo Dome en AFAS Live.

Eten en drinken vormen voor de drie organisaties samen 19 procent van de totale uitstoot. De organisaties gaan daarom uiterlijk 2030 stoppen met het verkopen van eten met een grote klimaatimpact, wat betekent dat een verschuiving gaat plaatsvinden van dierlijk naar plantaardig eten.

Daarnaast wil MOJO stoppen met het grootschalig inzetten van dieselaggregaten, want voor buitenconcerten en festivals wordt jaarlijks ruim 400.000 liter diesel gebruikt. De organisatie gaat zich richten op het aanleggen van lokale stroomnetwerken op de buitenlocaties zodat een aansluiting op het vaste net kan worden gerealiseerd.

Afval

De Ziggo Dome, AFAS Live en de zeven grote festivals en buitenconcerten van MOJO leveren verder veel restafval op dat wordt verbrand, waarvan 31 procent van festivalbezoekers afkomstig is. Die uitstoot willen de organisaties terug gaan dringen.

"We zien een verantwoordelijkheid voor onszelf weggelegd", is te lezen in het duurzaamheidsplan van de organisaties. "Onze keuzes worden gezien en doen ertoe. We kunnen impact maken."

Door: ANP

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.

16 april '24 ( 9:12)

Bevrijdingsfestival Alkmaar moet wijken voor broedende lepelaars

Waar normaal gesproken het Bevrijdingsfestival in Alkmaar in het Cultuurpark de Hout wordt georganiseerd, moeten mensen die de vrijheid willen vieren dit jaar wijken naar een andere locatie. In het park zijn lepelaars neergestreken om hier te broeden. Daarom gaat het festival dit jaar verhuizen, meldt NH Nieuws.

15 april '24 ( 8:57)

Jubilerende Nits onder de indruk van optredens in Carré

De twee optredens op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré hebben indruk gemaakt op de mannen van Nits. De Nederlandse popgroep viert dit jaar het 50-jarig bestaan en gaf daarom onder meer twee optredens in het beroemde Amsterdamse theater.

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.