Utrecht eerste stad met introductieweek voor mbo-studenten

Deze zomer kunnen mbo-studenten uit Utrecht zich aanmelden voor de UIT-week. De UIT-week is een jaarlijks terugkerende introductieweek die vergelijkbaar is met die in andere studentensteden zoals de KEI-week. Voorheen waren mbo’ers hiervan uitgesloten maar dit jaar kunnen zij ook meedoen. Dit meldt de Gemeente Utrecht 

Beginpunt

De introductieweek staat bekend als het beginpunt van veel jongvolwassenen. Ze leren de stad kennen waarin ze gaan studeren, maken gave feestjes mee en kunnen zich inschrijven bij een studentenvereniging. Vroeger mochten alleen hbo-studenten en universitaire studenten meedoen met de week of zich inschrijven bij een vereniging.

Buitengesloten 

Sinds een paar jaar worden MBO-studenten ook bij wet omschreven als student. Toch wordt er nog vaak op ze neergekeken en worden ze buitengesloten van sommige onderdelen in de samenleving. Ze komen de studentenkroeg niet in en in veel studentensteden mogen ze niet meedoen met evenementen zoals de introductieweken.

Mbo-studentenverenigingen  

Daar is nu verandering in gekomen. Maar ook studentenverenigingen blijven vaak ontoegankelijk voor mbo’ers. De overkoepelende mbo-studentenraad in de stad (MBO-sr030) is erg te spreken over de toegang tot de UIT-week. Parallel aan deze ontwikkeling ontstaan er steeds vaker mbo-studentenverenigingen.

Door: Nationale Recreatiegids