Dit jaar een beladen editie van Defqon.1

Deze editie van Defqon.1 Weekend Festival wordt "heel beladen", denkt creatief directeur Jonas Schmidt. De afgelopen twee jaar kon het dancefestival niet met publiek plaatsvinden, waardoor nu "veel emoties gaan loskomen", zegt hij tegen het ANP.

Dat is al te zien aan de reacties online, merkt Schmidt op. "Als je ziet wat er online wordt geschreven... mensen staan echt te springen. Ik maak me er geen zorgen over dat de sfeer er goed inzit." Ook Schmidt zelf is "super blij" dat het festival eindelijk weer in volle glorie plaatsvindt. "Ik loop al twee weken beretrots op het terrein rond. Het is mooi om te zien hoe alle mensen die al jaren meebouwen er allemaal weer zijn."

De kern van het team is hetzelfde gebleven als de editie van drie jaar geleden, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten bijgekomen. "Het was dit jaar iets ingewikkelder om het festival te organiseren", merkt de festivalbaas op, die daarmee onder meer op het personeelstekort doelt waar veel festivals dit jaar last van hebben. Maar, benoemt Schmidt, "we hebben een mooie groep om ons heen verzameld. Ik ben blij dat we al die jaren geïnvesteerd hebben in onze relaties."

Experimenteren

Het festival vindt van donderdag tot en met zondag plaats, een dag langer dan de zeventien voorgaande edities. "Daar waren we al een jaar of vier mee bezig", zegt Schmidt, want over de invulling van de vier dagen is lang nagedacht. De extra dag geeft meer ruimte qua programmering, zegt hij. Zo kan er gemakkelijker worden geëxperimenteerd met muziekstijlen. Bovendien kon Schmidt er af en toe "niet bij dat wat we hier bouwen maar voor een paar dagen is".

De afgelopen twee jaar heeft het team achter het festival absoluut "niet stilgezeten", zegt Schmidt. "We hadden een heleboel opgekropte creatiedrang." In die periode zijn veel nieuwe ideeën bedacht en heeft het team "nog meer aandacht" kunnen besteden aan de shows.

Tradities

"Dit is de achttiende keer dat we het in Nederland doen." Volgens de festivalbaas zijn er in die tijd "allerlei tradities ontstaan", zoals de 'RED area'. Dit is een ontmoetingsplek waar het publiek, "the tribe", af en toe wordt samengebracht gedurende het festival. Dat gebeurt dit jaar op nieuwe manieren, bijvoorbeeld met een ochtendworkoutsessie.

Defqon.1 heeft door de "extra tijd", waarmee Schmidt doelt op de tweejarige pauze, "een nieuwe verdiepingslaag gevonden". Daardoor is het festival "op veel fronten beter dan ooit tevoren", denkt de festivalbaas. "Defqon.1 is niet voor de poes. Het is een festival waarbij je er heel erg voor moet gaan." Onderdeel daarvan is dat je het zwaar gaat krijgen, legt hij uit, maar daar kom je volgens Schmidt samen met je vrienden doorheen. "Dit wordt misschien wel de beste editie ooit."

Door: ANP