Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KNVB en evenementen: ingrijpen zou weer puur symboliek zijn

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De KNVB en de organisatoren van alle grote evenementen en festivals in Nederland roepen het kabinet op zich op de feiten en cijfers te blijven baseren nu de coronabesmettingen weer snel stijgen. De partijen, die hun krachten hebben gebundeld in de Alliantie van Evenementenbouwers, vrezen dat het demissionaire kabinet weer restricties gaat opleggen aan evenementen, terwijl de feiten volgens de sector al een jaar aantonen dat deze veilig en professioneel worden georganiseerd.

"In de zomer was de eerste reflex na de dansen met Janssen-piek om de evenementen dicht te gooien", stelt Gijs de Jong, die namens de KNVB in de Alliantie zit. "Er waren geen feiten en cijfers die dat besluit ondersteunden, integendeel. Met de Fieldlab-experimenten hebben we geleerd en aangetoond hoe het mogelijk is om veilig grote evenementen goed te organiseren. Die methode bewijst zich nu al maanden, ondanks de trends in de besmettingen."

Nederlandse evenementen controleren vanaf het begin op QR-codes en identificatie. "Op deze manier is er geen enkele fraude mogelijk met valse codes", aldus De Jong. De theorie van Fieldlab heeft volgens de Alliantie bij onder meer het Eurovisie Songfestival, Euro 2020 en Amsterdam Dance Event in de praktijk bewezen dat dit systeem waterdicht is. De Alliantie was zeer verbaasd en teleurgesteld dat het demissionaire kabinet die cijfers van Fieldlab, een project waar zij zelf aan meedeed, na het dansen met Janssen-debacle opeens opzij schoof.

Woordvoerder Jolanda Jansen van de Alliantie, daarnaast directeur van Rotterdam Ahoy, zegt dat media te vaak het beeld schetsen dat het sluiten van evenementen een oplossing zou kunnen zijn als de besmettingen opeens stijgen. "Terwijl uit alle cijfers en het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat de meeste besmettingen thuis, bij thuisfeestjes en op de werkvloer plaatsvinden. Het cancellen van evenementen en feesten zou een puur symbolische actie zijn die geen enkele zode aan de dijk zet. We zijn juist onderdeel van de oplossing."

28 maart '24 ( 9:43)

Paleis Soestdijk locatie voor speciaal Koningsdagprogramma Omroep MAX

Op Koningsdag staat Omroep MAX in een paar speciale uitzendingen stil bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op zaterdag 27 april worden vanaf Paleis Soestdijk op NPO 1 een extra live-uitzending van Tijd voor MAX en het programma MAX Koningsdag, gepresenteerd door Jan Slagter, uitgezonden. Dat maakte de omroep woensdag bekend.

27 maart '24 (15:34)

Twenty One Pilots volgend jaar april in Ziggo Dome

Twenty One Pilots komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Amerikaanse duo geeft op 30 april een concert, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

27 maart '24 (13:42)

Tien dagen bijen tellen tijdens de Nationale Bijentelling

Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze ook kunnen helpen. Dat is de insteek van de Nationale Bijentelling. Van 15 tot en met 24 april kunnen mensen de natuurorganisaties een handje helpen door één of meerdere dagen een half uurtje bijen te tellen. “Vanwege het belang van de bij vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek”, aldus de organisatie.

27 maart '24 (13:11)

Gronings Hullabaloo Festival dit jaar tweedaags evenement

Het Groningse Hullabaloo Festival wordt na drie eendaagse edities een tweedaags evenement. Het festival is dit jaar op 7 en 8 september.

27 maart '24 ( 8:53)

Pieter Derks gaat oudejaarsconference verzorgen, opname van tevoren

Pieter Derks verzorgt dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Sophie & Jeroen. Het is de eerste keer dat de cabaretier op televisie de eindejaarsshow doet. Over de inhoud van de voorstelling is nog niets bekend. De radio-dj en cabaretier gaat de oudejaarsconference overigens niet live spelen. Hij heeft daar wel over nagedacht, maar vindt het "ook al spannend genoeg", zei hij in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

26 maart '24 (12:22)

Tom Odell geeft op 2 juli concert in Ziggo Dome

Tom Odell geeft op dinsdag 2 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is het grootste concert dat de singer-songwriter tot nu toe op Nederlandse bodem heeft gegeven. De kaartverkoop start op donderdag via Ticketmaster, meldt concertorganisator MOJO.

26 maart '24 (10:28)

Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

26 maart '24 ( 8:42)

Gratis festivals verkeren in zwaar weer door gestegen kosten

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.

25 maart '24 (14:40)

Japanse virtuele sensatie Hatsune Miku komend najaar in AFAS Live

De Japanse sensatie Hatsune Miku is komend najaar te zien in AFAS Live. Hatsune Miku is een virtuele artiest, ontwikkeld rondom software waarmee gebruikers muziek kunnen maken. Het muziekbedrijf achter de software en het personage, Crypton Future Media, kondigde maandag een Europese tournee aan. Naast Amsterdam komt de MIKU EXPO-tour ook naar Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Berlijn.

25 maart '24 (10:57)

Diana Ross speelt op 11 augustus in Ziggo Dome

Diana Ross keert komende zomer terug naar Amsterdam. De zangeres, die deze week 80 jaar wordt, staat op zondag 11 augustus opnieuw in Ziggo Dome met haar Beautiful Love Performances - Legacy Tour. Concertorganisator MOJO meldt dat de kaartverkoop vrijdag begint via Ticketmaster.