Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Entertainmentbranche voorzichtig enthousiast over testbewijzen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De evenementenbranche reageert met voorzichtig enthousiasme op het mogelijk invoeren van een coronatestbewijs. Donderdag werd bekend dat het kabinet hier op korte termijn een besluit over wil nemen. Zo'n testbewijs kan mensen bij een negatieve coronatest de vrijheid geven een bezoek aan theater, bioscoop of evenement te brengen. Voor de branche de mogelijkheid om de deuren weer te openen, maar er zijn ook zorgen over bijvoorbeeld de privacy en de snelheid waarmee een mogelijke app wordt ontwikkeld.

"Hartstikke goed", noemt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers het dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. "We zullen toe moeten naar een beloning om te testen, zodat je weer dingen kan doen." Dat de capaciteit om te testen steeds verder wordt uitgebouwd, helpt daarbij, zegt Westermann. "Als mensen naar een evenement komen en niet gevaccineerd zijn, gaan ze langs een teststraat en kunnen bij de voordeur hun bewijs tonen."

Ook Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, is blij met de stap. "Wij zeggen al heel lang dat we veel mogelijkheden zien om met sneltesten een veilige omgeving te realiseren. Als dat het hulpmiddel is om weer verantwoord een groep mensen bij elkaar te brengen, dan is het ieders keuze een sneltest te ondergaan en vervolgens zonder de anderhalve meter naar een evenement te komen."

Controleerbaar

Maar hoe dat testbewijs aan de ontvangende partijen wordt aangeboden, is voor verschillende vertegenwoordigers een zorg. "Het is alleen een optie als de app ook echt werkt. Het moet terug te herleiden zijn naar een individu, het moet controleerbaar zijn", zegt Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). En daar ligt het schenden van privacy op de loer. "Als je mensen vraagt informatie te delen over de gezondheid, gaat dat over privacy", zegt Schans. De VNPF-directeur denkt dat het ontwikkelen van de app, zeker met de verkiezingen ook nog in aantocht, lang kan duren. Toch is hij voorstander van het bewijs, aangezien het "een goede stap op de routekaart is om uit de beperkende coronamaatregelen te komen".

Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) denkt dat er veel haken en ogen aan het bewijs zitten en is niet overtuigd dat het juridisch standhoudt. "Mag je mensen weigeren op basis van wel of geen bewijs hebben? Daarnaast speelt de avg (Algemene verordening gegevensbescherming) ook mee", zegt een woordvoerder over regels rondom het verwerken van persoonsgegevens. Voordat de VSCD dit bij goedkeuren van de overheid zou gebruiken, wil ze ook eerst de bezoekers om hun mening vragen. "We willen ook peilen onder leden of ze dit zien zitten: wie wel en wie niet?"

Volgens Ahoy-directeur Jansen is het aan de overheid om de regels over privacy op te stellen. "Wij volgen de regelgeving, dat doen we altijd. Als iemand een kaartje koopt, houden wij ons ook aan de avg." Bovendien wil de directeur niet iemands gezondheidsgegevens opslaan. "Als er aan de deur maar iets groen oplicht, via een polsbandje of een app op een telefoon. Net als bij een toegangskaartje, zodat wij weten dat iemand negatief getest is."

Door: ANP

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.