Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

IDFA dit jaar in Amsterdam, online én op tournee

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De 33e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) opent op 18 november met de wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguyaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón. Dat heeft artistiek directeur Orwa Nyrabia bekendgemaakt tijdens de online presentatie van het programma van het documentairefestival. De film toont hoe Mateo Sobode Chiqueño de verdwijnende cultuur van het door missionarissen verdreven Ayoreo-volk in Paraguay probeert vast te leggen.

Vanwege corona is het festival deze keer zowel in filmtheaters als online. In filmmuseum EYE en in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam gaan tussen 18 en 25 november ruim 150 films in première. Zolang de theaters open zijn, zal elke film van IDFA 2020 één keer op het witte doek te zien zijn, ongeacht de beperkte capaciteit van de zalen (momenteel 30 personen). "Deze premières geven de makers en ons trouwe publiek tóch een festivalgevoel", aldus de organisatie.

Nadat de films in een theater zijn vertoond, is een grote selectie te zien via streaming. Deze online-voorstellingen zijn doordeweeks van 14.00 uur tot 23.00 uur, in de weekenden van 10.00 uur tot 23.00 uur. Na afloop kunnen kijkers de filmmaker of een hoofdpersoon virtueel ontmoeten.

IDFA op 'tournee'

Verder gaat IFDA 'op tournee' van 18 november tot en met 6 december. In veertig filmhuizen buiten Amsterdam is onder de naam IDFA Extended een selectie van zeven maatschappelijk urgente en cinematografisch interessante films, waaronder de openingsfilm. Ook in vier Amsterdamse filmhuizen zijn deze documentaires te zien. De organisatie houdt overigens wel een slag om de arm: mochten de coronamaatregelen verder worden aangescherpt, dan gaat IDFA helemaal online en vervallen de fysieke vertoningen.

De Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi is hoofdgast van dit IDFA. Zijn werk staat deze editie in de spotlights, zoals zijn nieuwe film Notturno, en er is ook een top 10 te zien van zijn favoriete films. Notturno is het resultaat van een driejarige reis langs de grenzen van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Rosi is een gelauwerd filmmaker. Hij kreeg voor Fuocoammare (Fire at Sea) in 2016 in Berlijn de Gouden Beer voor Beste Film en de documentaire was genomineerd voor een Oscar. Sagro GRA was de eerste documentaire die in 2013 werd bekroond met een Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival in Venetië.

Door: ANP

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden.