Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Acht premières van het Nederlands Film Festival gaan het hele land door

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Het Nederlands Film Festival (NFF) presenteert dit jaar landelijk een unieke selectie van acht festivalpremières in filmtheaters en bioscopen. Documentaire De Dick Maas methode, dramaserie I.M. en de speelfilms Buiten is het feest, Kom hier dat ik u kus, Marionette, De Vogelwachter en La última primavera vormen samen met openingsfilm Buladó de reeks NFF-publiekspremières die op dezelfde dag als de première in Utrecht door heel Nederland te zien is. Dit meldt het Nederlands Film Festival.
Algemeen directeur/bestuurder ad interim Doreen Boonekamp: "Al veertig jaar brengt het Nederlands Film Festival eind september de nieuwste verhalen en het talent van eigen bodem voor het voetlicht. Ook nu het niet mogelijk is om een festival te organiseren waar publiek en makers fysiek op één plek in groten getale samenkomen willen wij iedereen betrekken. Juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit dat makers verhalen blijven vertellen. Deze spelen een belangrijke rol in het creëren van een gedeelde werkelijkheid en geven zo de samenleving betekenis en vorm. Daarom brengen wij dit jaar in acht NFF-publiekspremières - met intieme verhalen, meeslepend drama en een opzwepend inkijkje voor en achter de schermen van de Nederlandse film - de variëteit en het filmtalent van eigen bodem naar het rode pluche bij jou om de hoek."
 
De kaartverkoop start eind augustus bij de deelnemende bioscopen en filmtheaters. Kijk voor meer informatie op filmfestival.nl. Het programma van de NFF-Publiekspremières is onder dit artikel te vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
Buladó - Eché Janga (scenario: Eché Janga en Esther Duysker, producent: Keplerfilm, distributeur: Gusto Entertainment)
Buladó is een magisch-realistisch en liefdevol verhaal van een kleine familie woonachtig in Bandabou, Curaçao. Wanneer de verschillen in mentaliteit tussen de rationele vader Ouira en spirituele opa Weljo steeds meer met elkaar in botsing komen, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Cast: Everon Jackson Hooi, Felix de Rooij en Tiara Richards.
 
Kom hier dat ik u kus - Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (scenario: Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, producent: Submarine Film, distributeur: September Film)
Kom hier dat ik u kus is een familiedrama over Mona, oudste dochter van een gezin waarvan de moeder op jonge leeftijd overlijdt. We zien hoe Mona zich als kind, twintiger en dertiger een weg door het leven baant. Terwijl iedereen over haar heen loopt probeert ze zich staande te houden in een wereld gevuld met ego’s en eigendenkers. Tot ze inziet dat het zo niet langer kan. Naar de bestseller van Griet Op de Beeck.
Cast: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaerts en Olivia Landuyt.
 
I.M. - Michiel van Erp (scenario: Hugo Heinen, producent: Het Familiedrama, omroep: AVROTROS)
In I.M. wordt de vroegwijze, provinciale, stoere schrijfster Connie Palmen (36) voor het eerst echt verliefd. Op de joodse, door oorlogstrauma's getergde, vileine, maar briljante en grappige, beroemde en intellectuele journalist en schrijver Ischa Meijer (47) die zichzelf voor het eerst overgeeft aan de liefde. Een heftige, romantische, weerbarstige en publieke liefdesrelatie.
Cast: Wende Snijders, Ramsey Nasr, Hugo Koolschijn, Guy Clemens, Majd Mardo, Aus Greidanus jr., Maril van den Broek, Ben Ramakers, Ben Hana, Johan Deeder, Ans Schilders, Elise Schaap, Arthur Roffelsen, Finn Poncin, Carly Wijs en Ingeborg Elsevier.
 
De Dick Maas methode - Jeffrey De Vore (scenario: Jeffrey de Vore, producent: Film Events, distributeur: WW Entertainment)
Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs. Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden, blikken we samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs terug in deze grappige en onthullende documentaire over een bijzondere en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.
 
Buiten is het feest - Jelle Nesna (scenario: Karen van Holst Pellekaan, producent: Rinkel Film, distributeur: September Film)
De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. Naar de bestseller van Arthur Japin, geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen.
Cast: Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits, Pleun Nijhuis, Roosmarijn van der Hoek, Jip van den Dool, Juna de Leeuw en Romy Gevers.
 
Marionette - Elbert van Strien (scenario: Elbert van Strien, Ben Hopkins, producent: Accento Films, BosBros, distributeur: In The Air)
Als de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter naar Schotland verhuist om een nieuw leven te beginnen, is een van haar nieuwe patiënten de geheimzinnige, tienjarige Manny. Manny tekent traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Getroffen door de jongen ontwikkelt Marianne een obsessie waardoor ze grip op de realiteit verliest en zelfs vraagtekens zet bij de aard van het bestaan.
Cast: Thekla Reuten, Elijah Wolf, Emun Elliott, Bill Paterson, Peter Mullan en Sam Hazeldine.
 
De Vogelwachter - Threes Anna (scenario: Threes Anna, producent: KeyFilm, distributeur: September Film)
De vogelwachter woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.
Cast: Freek de Jonge, Sophie van Winden, Quiah Shilue en Nick Golterman.
 
La última primavera - Isabel Lamberti (scenario: Isabel Lamberti & Lenina Ungari, producent: IJswater Films, distributeur: Cherry Pickers)
De Spaanstalige film vertelt het verhaal van de Gabarre-Mendoza familie. Als bewoners van een sloppenwijk vlakbij Madrid worden zij gedwongen om hun zelfgebouwde huizen te verlaten omdat het land waarop ze wonen verkocht is. Terwijl dit proces zich langzaam ontvouwt, worstelen de verschillende familieleden elk op hun eigen manier met hun leven in transitie. La última primavera beleeft zijn wereldpremière in september op het festival van San Sebastian.
Cast: David Gabarre Jiménez, Agustina Mendoza Gabarre, David Gabarre Mendoza, María Duro Rego, David Gabarre Duro, Isabel Gabarre Mendoza, Angelines Gabarre Mendoza en Alejandro Gabarre Mendoza.
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.