Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

STRP Festival vanaf vanavond van start als online festival

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
STRP Festival 2020 is in de originele, geplande vorm geannuleerd, maar het festivalthema – het post-Antropoceen – bleek gezien de wereldwijde ontwikkelingen rondom het coronavirus relevanter dan ooit. De organisatie heeft een nieuwe vorm ontwikkeld voor een deel van het originele festivalprogramma. Van 2 tot en met 5 april start het festival met twee live gestreamde evenementen en de publicatie van een reeks Corona Essays. In de tussentijd onderzoekt de organisatie of er meer onderdelen van het originele festival naar een later moment in het jaar te verplaatsen zijn. Dit meldt STRP Festival.
STRP directeur Ton van Gool: “STRP Festival, dat van 2 tot en met 5 april zou plaatsvinden in Eindhoven, zou gaan over het post-Antropoceen, een periode in de toekomst waarin de mens niet langer de top van de piramide vormt. We hebben de afgelopen week een compact online programma ontwikkeld omdat we denken dat juist nú het gesprek moeten voeren over dat post-Antropoceen. We starten deze week de online dialoog en zetten die live voort in het najaar.
 

De Corona Essays

 
Van 2 tot en met 5 april worden de eerste corona essays gepubliceerd op de website van STRP. De essays worden geschreven door schrijvers en filosofen die nadenken over nieuwe scenario's voor het post-Antropoceen in relatie tot onze huidige Corona-crisis.
 
De schrijvers van de essays zijn: filosoof en schrijver van Duistere Ecologie Timothy Morton, de Kameroense filosoof Pius Mosima, curator bij het Van Abbemuseum Yolande Zola Zoli van der Heide, ‘climate justice creative en mediaconsultant Suzanne Dhaliwal, archeoloog en ‘Dr. Space Junk’ Alice Gorman, Marshmallow Laser Feast designer Ersin Han Ersin, schrijvers van ‘Radical Botany’ Antonia Szabrezi & Natania Meeker, socioloog en schrijver Ruben Jacobs en het ontwerpersduo en winnars van de ACT Award 2020 Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense)
 

'Je hoofd gaat ervan tollen'

 
“In deze verwarrende, onzekere tijden zijn we allemaal op zoek naar informatie. Als je online op zoek gaat naar feiten, voel je je gegarandeerd binnen de kortste keren overweldigd, verloren of misschien zelfs bedroefd. Te veel uiteenlopende informatie, te veel tegenstrijdige feiten en meningen en nepnieuws verspreidt zich razendsnel. Je hoofd gaat ervan tollen. STRP is van mening dat er een enorme behoefte is aan context, reflectie en contemplatie. Daarom is aan verschillende nieuwsgierige denkers, die al betrokken waren bij STRP-projecten, gevraagd om een essay te schrijven over COVID-19 en post-antropoceen denken.” 
 
STRP Festival gaat vanavond om 20.00 uur van start met STRP Scenario #6: The End of the World (as we know it). Een live online stream met kunstenaars Rocio Berenguer en Antoine Bertin, curator Yolande Zola Zoli van der Heide, ‘climate justice creative’ en media consultant Suzanne Dhaliwal en moderator Puck van Dijk.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.