Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van zeewierkaviaar tot Karma Shoarma: Horecava 2020 komt eraan

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Van 13 tot en met 16 januari vindt in de RAI Amsterdam de 64e editie van Horecava plaats. Centraal staan de thema’s voedselverspilling, veggie & vegan en Brasserie 2050. Bezoekers kunnen tijdens de beurs kennismaken met meer dan 250 innovaties op horecagebied. Dit meldt Horecava.
Een van de speerpunten tijdens Horecava 2020 is het aangaan van de strijd tegen voedselverspilling. Samen met het initiatief Samen Tegen Voedselverspilling wordt er alles aan gedaan om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen. Hierbij kijkt Horecava ook kritisch naar zichzelf, en wordt er actief gezocht naar oplossingen. Zo worden in de Rescue Room bezoekers uitgedaagd zoveel mogelijk voedsel te redden, en worden in de Donation Room zowel bezoekers als exposanten kennismaken met hoe de horeca kan bijdragen aan een duurzamere wereld.  
 

Meer dan 250 innovaties

 
Tijdens de Horecava kunnen bezoekers met meer dan 250 nieuwe producten en diensten kennismaken. Zo is er het TrendLAB, dat vele spraakmakende innovatieve activiteiten presenteert, waaronder het persoonlijke DNA-diner, en er is een Start-upLAB met meer dan zeventig startende ondernemers. Ook worden de nominaties van de Horecava Innovation Award geëxposeerd, waaronder het koffiekopje van koffiedrap, de drinkfles van suikerriet en een instrument dat bestellen mogelijk maakt met minder personeel. Daarnaast presenteren vele standhouders nieuwe producten en diensten. Zo komt Vanreusel met de nieuwe Loempidel en lanceert Topking Fingerfood de nieuwe Veggie Rolls op de beurs.
 

Gerechten met een verhaal in Brasserie 2050 

 
Het prijswinnende concept Brasserie 2050, dat uit de koker van de Rabobank komt, maakt voor het eerst onderdeel uit van de Horecava. Brasserie 2050 onderzoekt hoe rond het jaar 2050 zo'n 10 miljard mensen gevoed kunnen worden wanneer de voedselproductie wordt bedreigd door klimaatverandering, uitgeputte bodems en verlies aan biodiversiteit. Bezoekers kunnen bij Brasserie 2050 een tafel reserveren en gerechten ervaren die een nieuwe vorm van voedselvoorziening kunnen zijn. Onder meer op het menu: zeewierkaviaar, een hybride steak en Karma Shoarma, een gerecht met knolselderij als basis. 
 

Noviteiten op het gebied van gastvrijheid

 
Nog een nieuw onderdeel op Horecava is Facility & Hospitality. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de omgevingsfactoren die de beleving van gasten naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Onder meer de thema’s voedselveiligheid, geurbeleving, schoonmaak en neuromarketing. Komen hierbij aan bod. Daarnaast wordt er hier aandacht besteed aan het fenomeen Big Data en wordt er informatie gegeven over wet- en regelgeving omtrent HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points; een systeem waarmee voedingsmiddelenrisico’s kunnen worden geïnventariseerd). 
 

Bellavita: dit jaar ook met Spaanse inbreng

 
Bellavita heeft elk jaar meer dan 150 Italiaanse exposanten, van kleine ambachtelijke producenten tot iconische merken. Voor de eerste keer zijn er ook Spaanse producenten aanwezig waardoor de Mediterrane ervaring nog breder is voor de bezoekers. De Italiaanse vakbeurs voor delicatessen en wijnprofessionals is van maandag 13 tot en met woensdag 15 januari 2019.
 
Horecava 2020 vindt van plaats van 13 tot en met 16 januari in de RAI Amsterdam
 
Door: Nationale Recreatiegids
28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.