Normal_rss_entry-223146

Tijdens de Dam tot Damloop, tussen Amsterdam en Zaandam, zijn tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet. Die werden dit jaar voor het eerst gebruikt vanwege de warmte. De organisatie had al gewaarschuwd voor de gevolgen van hitte-stress. Het evenement vond gistermiddag plaats. Het werd toen tussen de 24 à 25 graden in de regio. Dit melden ANP en NOS.

De koelbaden zorgden er voor dat oververhitte lopers snel kunnen worden afgekoeld. Het risico op blijvend ernstig letsel werd daardoor sterk verminderd.

Voor het evenement, met ongeveer 50.000 deelnemers, stonden zo'n veertig ambulances paraat. Dat waren er volgens de organisatie ongeveer evenveel als bij eerdere edities.

Op laatste moment niet van start

Vanwege de hitte werd op het laatste moment besloten het aantal deelnemers te terug te schroeven. Dat betekende dat de laatste twee startgroepen - goed voor 4.000 mensen - niet van start mochten gaan. Tegenover de NOS zei Directeur Ron van der Jagt van Le Champion, de organisator van de Dam tot Damloop, dat uiteindelijk tot de "bijzonder lastige beslissing" is ovegegaan omdat er werd gevreesd dat het van start laten gaan de laatste twee groepen een te grote belasting op de medische hulperverling zou betekenen.

Grootste hardloopevenement

De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland, en volgens de organisatie zelfs van de wereld. 46.000 mensen hadden zich ingeschreven voor deze editie van de 16,1 kilometer lange hardlooptocht. Jaarlijks komen er zo'n 250.000 mensen af op het evenement.

Door: Nationale Recreatiegids