Normal_rss_entry-220922

Afgelopen weekend is het Fortenfestival van start gegaan. Tot en met 15 september zijn forten en bunkers door heel Nederland geopend voor publiek. Ook vestingsteden doen mee. Op deze zevende editie van het Fortenfestival zijn er buitenfilms, theatervoorstellingen, exposities en rondleidingen. In totaal zijn er door het hele land ruim honderd activiteiten georganiseerd.

In Nederland liggen tientallen waterlinies en stellingen. Deze militaire werken zijn door de eeuwen aangelegd om ons land te verdedigen door vijandelijke aanvallen op te vangen en vertragen. Muren van water, werden ze ook wel genoemd, want hele stukken land konden onder water worden gezet. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zorgde er bijvoorbeeld voor dat het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch onder water kwam te staan, waardoor Holland onbereikbaar was. Dat is een paar keer daadwerkelijk gedaan.

Nieuwe bestemming

Op strategische plekken stuitte de vijand dan ook nog eens op forten, kastelen en kazematten. Beroemd is ook de de Stelling van Amsterdam. Dit verdedigingswerk alleen bestaat al uit bijna vijftig forten, dijken en sluizen. Veel forten hebben in de loop der tijd een nieuwe bestemming gekregen, bijvoorbeeld als party- of wellnesscentrum of museum. 

Het Fortenfestival duurt nog tot en met zondag 15 september. Het hele programma is te vinden via de website van Stichting Liniebreed Ondernemen. Het laatste weekend van het Fortenfestival valt samen met Open Monumentendag, dat dit jaar het thema Plekken van Plezier heeft. 

Door: ANP