Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mariska van Kolck 'rete-trots' op musicalrol

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mariska van Kolck vindt het “fan-tas-tisch” om Kniertje te spelen in de nieuwe oer-Hollandse musical Op hoop van zegen. “Ik ben rete-trots dat ik een uitspraak als ‘de vis is duur betaald’ op mijn CV kan zetten”, zegt de actrice.

“Ik ben opgegroeid met het verhaal”, vertelt Mariska in een interview met BuzzE. “Het boek stond vroeger op mijn boekenlijst.”

Op Hoop van zegen is gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans uit 1900 en vertelt het verhaal van vissersweduwe Kniertje (Mariska van Kolck) en de andere vrouwen die hun dierbaren aan de zee verloren. Zij betaalden hun vis dus duur - met mensenlevens. Nadat Kniertje eerder haar man en twee zoons verloor, komt zij voor het dilemma te staan of ze haar jongste zoon ook naar zee zal sturen.

Goed inleven

Mariska kan zich goed inleven in Kniertje. “Ik ben heel erg een moedermens, ik moet er niet aan denken om je kinderen te verliezen”, zegt Mariska, die twee zoons heeft van 17 en 23 jaar oud.

Kniertje, die vecht om te overleven en gebukt gaat onder het harde beleid van reder Bos, ziet uiteindelijk geen andere uitweg dan haar zoon op zee te sturen. “Dat herken ik ook heel erg aan Kniertje”, zegt Mariska. “Je moet gewoon. Je moet geld verdienen, je moet sterk zijn.” Ook iets van de andere kant van Kniertje, die nederig is en gehoorzaam aan reder Bos, ziet Mariska wel terug in zichzelf. “Ik ben heel loyaal naar opdrachtgevers. Ik ben nooit ziek, ik accepteer niet dat ik ziek ben. Dat hoort niet bij Mariska en dat hoort niet bij Kniertje.”

Eigen input

In 2008 werd ook al een musical gemaakt van Op hoop van zegen, met toen in de hoofdrol Ellen Pieters. Mariska vertelt dat ze bewust niet met Ellen heeft gesproken over de invulling van de rol.

“Ik kijk nooit naar anderen. Ik wacht op mijn script en ga met de regisseur werken aan mijn karakter. Als ik andere mensen zie dan ga ik vergelijken en dat neemt mijn eigen input weg.”

Feest

Volgens Mariska moeten zulke verhalen gemaakt blijven worden. “Zo’n verhaal mag nooit vergaan. Ik vind het echt een enorm feest. Dit is zó mooi, zo Nederlands en zó oprecht en echt.”

Op hoop van zegen gaat op 28 januari in première in het Zaantheater in Zaandam.

Door: ANP

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.