Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Deskundige Wuersten: dansorganisaties moeten verstand gebruiken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Deskundige Wuersten: dansorganisaties moeten verstand gebruiken
Samuel Wuersten, artistiek leider van het Holland Dance Festival en voormalig mededirecteur van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam, vindt dat organisaties op het gebied van dans zelf hun verstand moeten gebruiken en moeten nagaan wat er in hun eigen omgeving beter kan op het gebied van gedrag. Wuersten, die ook artistiek directeur is van de opleiding Dans van Zürich Arts University, houdt zich al langer bezig met de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag, een euvel waarover maandag in Nederland een rapport verscheen.

Wuersten was ook betrokken bij een proces voor verbetering op de Ballettakademie der Wiener Staatsoper, waar het volgens hem nu beter gaat. In het rapport wordt gepleit voor een overkoepelende organisatie die grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse danswereld in de gaten moet houden. Dat lijkt hem echter niks omdat de danswereld daar te gevarieerd voor is, van professionele dansgezelschappen tot gewone dansscholen voor mensen die gewoon willen leren walsen.

Meldpunten moeten wel beter zichtbaar worden, aldus Wuersten. Hij denkt dat de wil om het kwaad aan te pakken wel aanwezig is: "Niemand denkt 'o heerlijk, laten we een onveilige omgeving creëren'. De concrete aanpak vergt echter aandacht, tijd en volharding. "Verandering is voor velen een bedreigend proces." Hij benadrukt dat bijvoorbeeld docenten, die tijdens hun opleiding zelf hard zijn aangepakt, niet moeten denken dat dat zo hoort. "Een dansopleiding moet de time of your life zijn."

Wuersten heeft er moeite mee dat de hele discussie nu op de dans wordt toegespitst. "Dit onderwerp speelt in de hele samenleving. De danswereld zou het net zo goed moeten aanpakken als bijvoorbeeld Albert Heijn of een bank." Hij ziet de hele discussie wel als een kans om goede initiatieven in de danswereld naar voren te halen, want die zijn er ook. "Het is allemaal niet zo hopeloos als het lijkt."

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.