Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Even tot hier krijgt volgende maand de Ere Zilveren Nipkowprijs uitgereikt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Even tot hier krijgt volgende maand de Ere Zilveren Nipkowprijs uitgereikt
De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR), de VPRO-serie Onze man bij de Taliban en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) zijn dit jaar genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. De nominaties voor de prestigieuze televisieprijs werden woensdagavond bekendgemaakt door de jury in de talkshow Jinek. De Ere Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar het satirische programma Even tot hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe.

Volgens de jury maken Van der Laan en Woe "lastige onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek en mixen zij die vervolgens handig met andere grappen over alles en iedereen". De twee komieken zijn "in hun negende seizoen in hun beste vorm tot nu toe". Vorig jaar won Even tot hier de Gouden Televizier-Ring.

Raven van Dorst 

Dit jaar is de speciale vermelding voor Raven van Dorst, die volgens de jury als "ontwapenende, overrompelende televisiepersoonlijkheid" bij gasten op de boerderij onthullingen "briljant" loskrijgt. Ook is Van Dorst in de spelshow Wie van de Drie? van SBS6 "een welkom panellid met prikkelende opmerkingen".

Zilveren Reissmicrofoon 

De Zilveren Nipkowschijf is bestemd voor het beste tv-programma of de beste tv-maker. De uitreiking ervan vindt plaats op 15 juni, wanneer ook de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker wordt uitgereikt.

BOOS

Vorig jaar won het onlineprogramma BOOS van Tim Hofman de prijs met de uitzending over de misstanden achter de schermen van The Voice of Holland. Paul Witteman won de Ere Zilveren Nipkowschijf en een speciale vermelding was er voor de makers van het Eurovisie Songfestival 2021.

Door: ANP 

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.