Meer dan helft van Nederlanders zou meer willen lezen

Van alle Nederlanders zegt 58 procent meer tijd aan lezen te willen besteden dan men nu doet. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau GfK vanwege de Boekenweek heeft uitgevoerd voor KVB, het innovatieplatform voor de boekensector. De resultaten werden vrijdag naar buiten gebracht.

Tijd wordt vaak genoemd als een beslissende factor die bepaalt of men wel of niet gaat lezen. Bijna de helft van alle Nederlanders noemt 'te weinig tijd hebben' als belangrijke drempel om niet vaak te lezen. Zes op de tien ondervraagden zeggen meer te lezen op vakantie. De vrije tijd op dat soort momenten motiveert om wel te gaan lezen.

Minder lezers

Zo'n zes op de tien Nederlanders zeggen minimaal één keer per maand een boek te lezen. Ongeveer een op de drie Nederlanders leest nu minder vaak dan drie jaar geleden, voor twee derde van de Nederlanders is dit niet het geval. Over het algemeen heeft lezen volgens het onderzoek in Nederland een positief imago. Slechts een op de tien ondervraagden stelt lezen ouderwets of saai te vinden.

GfK deed het onderzoek naar eigen zeggen onder een representatieve steekproef van Nederlanders van 14 jaar en ouder.

Door: ANP