Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Everything Everywhere All At Once wint 7 Oscars, ook beste film

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
Everything Everywhere All At Once wint 7 Oscars, ook beste film
De film Everything Everywhere All At Once is dit jaar met zeven beeldjes de grote winnaar van de jaarlijkse Oscaruitreiking geworden. De actiekomedie won onder meer de prijs voor beste film, beste regisseur, beste actrice (Michelle Yeoh) en bijrolacteurs.

Yeoh schreef geschiedenis als eerste actrice van Aziatische komaf die de prijs voor beste actrice won. Everything Everywhere All At Once gaat over een vrouw van middelbare leeftijd die tussen talloze alternatieve universums heen en weer kan reizen. Met elf nominaties werd de film gezien als een van de grote favorieten bij de Oscaruitreiking.

De prijzen voor beste bijrollen gingen naar Ke Huy Qua en Jamie Lee Curtis. Quan speelt de echtgenoot van de hoofdpersoon, Curtis speelt een belanginspecteur die in een alternatief universum haar minnares is. Zowel Yeoh als Quan beklemtoonden hoe belangrijk deze bekroning is voor iemand met een biculturele achtergrond. Zij riepen allebei dat "dromen kunnen uitkomen".

Brendan Fraser

Het beeldje voor beste acteur ging, zoals verwacht, naar Brendan Fraser voor zijn rol in The Whale. In het drama speelt Fraser, vooral bekend van de Mummy-trilogie, een zwaarlijvige teruggetrokken leraar die de band probeert te herstellen met zijn tienerdochter.

Duitse film in prijzen

Het Duitse oorlogsepos All Quiet On The Western Front won vier Oscars. Het drama, gebaseerd op het beroemde boek van Erich Maria Remarque, won de beeldjes voor beste buitenlandse film, beste production design, camerawerk en muziek. Het Belgisch-Nederlandse drama Close, over de vriendschap tussen twee tienerjongens, verzilverde zijn nominatie niet.

Een andere mijlpaal tijdens de uitreiking was het nummer Naatu Naatu, uit de film RRR. Het lied, dat ook live werd gespeeld tijdens de ceremonie, is het eerste Indiase nummer in de geschiedenis dat een Oscar heeft gewonnen. Het lied werd een wereldwijde hit, onder meer door de dansfilmpjes die ermee gemaakt werden op Instagram.

Marvel-Oscar

Een aantal films met veel nominaties werd nauwelijks onderscheiden. De biografiefilm Elvis, over het leven van Elvis Presley, stond na de avond met lege handen. Twee grote blockbusters met veel nominaties, Avatar II en Top Gun: Maverick, kregen allebei slechts één beeldje. Avatar won de prijs voor beste visuele effecten, Top Gun II werd bekroond voor beste geluid. De Marvel-hit Black Panther: Wakanda Forever kreeg de prijs voor beste kostuums.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.