Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen sensitivity readers bij Nederlandse uitgevers jeugdboeken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Geen sensitivity readers bij Nederlandse uitgevers jeugdboeken
Nederlandse uitgeverijen van kinder- en jeugdliteratuur maken geen gebruik van zogenoemde sensitivity readers, mensen die boeken meelezen op gevoeligheden, stereotypen en vooringenomenheid. In plaats daarvan laten de uitgeverijen deze taak bij de eigen redacteuren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs enkele uitgeversbedrijven.

"Nee, wij hebben ze niet in dienst en er zijn ook geen plannen in die richting", zegt Hindele Boas van Uitgeverij Lemiscaat uit Rotterdam. "Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen zich in onze boeken kunnen herkennen, maar hebben niet de intentie om daar een aparte club mensen op te zetten. Onze redactie staat zelf midden in de maatschappij en weet heel goed wat wel en niet aansluit bij de belevingswereld van kinderen."

Ook WPG Uitgevers, waar onder meer uitgeverijen als Ploegsma, Condor en Leopold onder vallen, werkt niet met gevoeligheidslezers, vertelt Hoofd Marketing Ilse van der Zee desgevraagd. "De term sensitivity reader is nieuw, maar het werk wordt en werd als zodanig al gedaan door onze eigen uitgevers en redacteuren. Boeken en manuscripten worden door hen heel nauw beoordeeld op hoe gevoelige kwesties worden beschreven. Wij zien het echt als een rol voor de redacteuren die er al zijn." Wel wordt er in bepaalde gevallen meegelezen door experts, vertelt Van der Zee. "Het gaat dan om specifieke kwesties, zoals de boeken van Sanderijn van der Doef die over seksuele voorlichting gaan."

Roald Dahl

Hoewel gevoeligheidslezers al langer actief zijn in de literaire wereld, kreeg de functie onlangs veel media-aandacht toen de Britse uitgeverij Puffin enkele aanpassingen bleek te hebben gedaan in de boeken van Roald Dahl. Waar het dankzij een artikel van The Daily Telegraph in eerste instantie zo leek dat woorden als 'dik' en 'lelijk' helemaal uit het oeuvre van Dahl waren verwijderd, bleek het achteraf vooral te gaan om het aanpassen van enkele passages die als gedateerd werden gezien. Bovendien waren ook de originele boeken nog verkrijgbaar, voor wie die edities wenst te lezen.

Lemniscaat past bestaande boeken vrijwel nooit aan, zegt Boas. "Als een boek niet meer in de tijdsgeest past, zoals enkele jaren geleden de titel Sinterklaas van Charlotte Dematons, dan besluiten we het boek niet meer te drukken." Beide uitgeversbedrijven vinden het vooral belangrijk dat boeken voor alle kinderen leesbaar moeten zijn. "En dat begint al bij manuscripten die binnen komen. Daarin zien we al of een boek wel of niet in deze tijd past", aldus Van der Zee van WPG.

Los van al dan niet doorgevoerde aanpassingen door uitgeverijen, denkt Boas dat er over het algemeen wordt overschat in hoeverre boeken doorwerken in de belevingswereld van kinderen."Ook kinderen hebben gevoel voor humor, ironie en moraal. Ze begrijpen het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Veel van onze klassiekers spelen in een andere tijd, waarin mensen anders leefden of anders met elkaar omgingen dan nu. Als er iets in zo'n boek voorbij komt wat een kind niet herkent uit de maatschappij van nu, kan dat juist een dialoog openen. Daar ligt een kans voor ouders en leerkrachten."\

Door: ANP

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.