Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ombudsman NPO ontvangt klachten over Avondshow-item Baudet

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ombudsman NPO ontvangt klachten over Avondshow-item Baudet
De Ombudsman van de NPO heeft enkele klachten ontvangen over het item dat woensdag in De Avondshow met Arjen Lubach werd getoond over Forum voor Democratie (FVD). Dat laat ombudsman Margo Smit desgevraagd weten aan het ANP. Zij heeft de klachten doorgestuurd naar het programma en de omroep, zoals de procedure in dit soort gevallen voorschrijft. De redactie van De Avondshow met Arjen Lubach "laat zich op geen enkele wijze beïnvloeden door externe partijen, laat staan door de politiek". Dat heeft de redactie desgevraagd laten weten aan het ANP op vragen na aanleiding van de klachten. 

Volgens klagers zou het item desinformatie bevatten en zou het programma geen wederhoor hebben gepleegd. In de uitzending van afgelopen woensdag zei Arjen Lubach onder meer dat nieuwe raadsleden van FVD verplicht cursussen moeten volgen. Ook zei hij dat een aantal FVD-bestuursleden, onder wie voorman Thierry Baudet, Forum voor Democratie BV zou hebben opgericht en daar zelf geld aan zou verdienen. Verder legde Lubach uit hoe Baudet verdient aan het uitgeven van zijn boeken. De leider van FvD werd recent een week geschorst door de Tweede Kamer omdat hij blijft weigeren zijn nevenfuncties door te geven, zoals de regels voorschrijven.

'Item klopt niet'

Forum voor Democratie liet woensdag via Twitter weten dat de informatie in het item niet zou kloppen en dat de partij daarom een klacht zou indienen bij de Ombudsman van de NPO. Ook maakte partijleider Thierry Baudet een reactiefilmpje waarin hij het programma belachelijk maakt. De Ombudsman zegt nooit van wie klachten afkomstig zijn. Maar zij stelt wel dat "klachten alleen ontvankelijk zijn als zij per mail of brief bij de Ombudsman worden ingediend. Klagen via de eigen website of derden kan niet."

De redactie van De Avondshow met Arjen Lubach liet vrijdagavond al weten dat die "zich op geen enkele wijze" laat beïnvloeden door externe partijen, "laat staan door de politiek". "Met vier uitzendingen per week, waarin we regelmatig misstanden aankaarten en vingers op zere plekken leggen maken we vanzelfsprekend veel los, ook (en misschien wel juist) bij politici. Wrevelige reacties op social media en in onze inbox zijn dan ook aan de orde van de dag", aldus de redactie.

Reactie Arjen Lubach

Arjen Lubach heeft met een kwinkslag gereageerd op een filmpje van Forum voor Democratie waarin voorman Thierry Baudet een item uit het NPO 1-programma De Avondshow met Arjen Lubach belachelijk maakt. De politicus heeft het in het filmpje over "de stupide Arjen Lubach met z’n stomme programma" waarin onder meer werd gesteld dat nieuwe raadsleden van FVD verplichte cursussen moeten volgen. De programmamaker verwijst in een tweet naar 'zijn' website voor een reactie. In het bewuste filmpje noemt Baudet de programmamaker Arjan, in plaats van Arjen. "Mijn reactie op onderstaand filmpje kun je lezen op arjanlubach.nl", schrijft Lubach zaterdagavond. Wie vervolgens de website opent, krijgt in de linkerbovenhoek in koeienletters de tekst "HET IS ARJEN!!!" te zien.

Door: ANP

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.