Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Freek de Jonge: heb mijn werk voor Groningen gedaan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
Freek de Jonge: heb mijn werk voor Groningen gedaan
Freek de Jonge heeft zijn werk voor Groningen gedaan. Dat laat de cabaretier desgevraagd weten aan het ANP naar aanleiding van het vrijdag verschenen kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen.

"Wat ik nu zeg, is in de herhaling vallen. Ik heb er eigenlijk niks nieuws over te zeggen", aldus De Jonge, die zich eerder kritisch uitliet over de gaswinning in Groningen. Zo bood de cabaretier, die in Groningen is geboren, in 2017 een petitie aan bij de Tweede Kamer, genaamd Laat Groningen niet zakken. Ook werd een enorm breiwerk aangeboden, dat uit protest tegen de gaswinning in Groningen is gemaakt, en kregen alle Kamerfracties een ingelijst breiwerk. De cabaretier hielp mee met breien.

Daarnaast sprak hij eerder met bewoners, bestuurders, deskundigen en actiegroepen over de aardbevingen, die hij bestempelde als een ramp. Verder liep hij onder meer mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning door de NAM.

Resultaten enquêtecommissie

De enquêtecommissie heeft de hele periode vanaf de eerste gasvondst in Groningen in 1959 in kaart gebracht. Van de bijna 2000 pagina's die het eindrapport met de titel Groningers boven gas telt, gaat veruit het grootste deel over de periode na 2012. De commissie oordeelde in het rapport onder meer dat minister-president Mark Rutte in het gaswinningsdossier "niet het verschil" heeft gemaakt voor de Groningers. "Dat was gezien de voortslepende aard van de schade- en versterkingsproblematiek wel op zijn plek geweest." Ook over de rol van de Tweede Kamer is de commissie kritisch: die heeft "in zestig jaar gaswinning relatief weinig kunnen betekenen voor de Groningers".

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.