Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tim Hofman Journalist van het Jaar om onthullingen over The Voice

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tim Hofman Journalist van het Jaar om onthullingen over The Voice
Programmamaker Tim Hofman (34) is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2022, meldt het mediavakblad Villamedia vrijdag. De jury kent hem de prijs toe "voor zijn onthullingen op YouTubekanaal BOOS (BNNVARA) over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland", aldus Villamedia in een persbericht.

Volgens de jury, bestaande uit de redactie, redactieadviesraad en medewerkers van Villamedia, vormen de misstanden bij The Voice niet de eerste #MeToo-zaak die in Nederland naar buiten kwam, maar wel de grootste qua schaal en maatschappelijk effect. "De zaak draait om structureel machtsmisbruik gedurende meerdere jaren, door enkele van de grootste namen uit de Nederlandse amusementswereld, bij een van de best bekeken tv-programma's, gebaseerd op een origineel Nederlands format dat naar tal van andere landen is geëxporteerd."

Bovendien is de jury van mening dat Hofman heeft laten zien welke potentie onafhankelijke journalistiek heeft buiten de traditionele mediakanalen om. "Niet eerder werd een onthulling van dit kaliber onder de vlag van de publieke omroep (BNNVARA) op een YouTubekanaal uitgezonden. De uitzending BOOS This is the Voice werd binnen de kortste keren meer dan 10 miljoen keer bekeken; en trok zo een onwaarschijnlijk groot publiek."

Televizier-Ster

De jury roemt het maatschappelijk belang van de uitzending. Erna nam het aantal meldingen bij Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, enorm toe. "Het zou zo maar kunnen dat de Volkskrant-productie over de 'burn-outfabriek' van Matthijs van Nieuwkerk, een andere journalistieke topproductie van 2022, nooit gemaakt had kunnen worden zonder het grondwerk dat Hofman met BOOS This Is The Voice heeft verricht", aldus de jury.

In oktober won BOOS ook al de Televizier-Ster Impact voor de aflevering over The Voice. Hofman kreeg ook nog de Televizier-Ster voor beste presentator. En in maart vorig jaar stond hij bovenaan de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media.

Uitreiking

Hofman krijgt op donderdag 23 februari in de Centrale Bibliotheek van Den Haag een beeldje dat hoort bij de Villamedia-titel, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos. Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere jaren wonnen onder anderen Maarten Keulemans, Geertjan Lassche, Bas Haan en Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis.

Door: ANP

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.