Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg
De hoge energiekosten en inflatie vormen "een blijvende bron van zorg" in de cultuursector. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Niet alleen vrezen partijen voor hun eigen energierekening, ook wordt rekening gehouden met het risico dat mensen zelf minder kunnen besteden aan voorstellingen en concerten. Verschillende organisaties doen hun best om de energiekosten te drukken met bijvoorbeeld ledverlichting.

De hoge energiekosten zijn voor veel culturele organisaties "dermate hoog" dat zij erdoor in de problemen komen, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van cultuurkoepel Kunsten '92. "Daar hebben we ook veel contact over gehad met het kabinet."

Dat heeft 300 miljoen euro extra in het gemeentefonds gedaan, bestemd voor maatschappelijke instellingen, zoals culturele organisaties, die in de problemen komen door hun energierekening. "De aankomende maanden moeten gemeenten zeggen hoe ze het gaan verdelen." Sommige gemeenten hebben nog niet duidelijk gemaakt hoe dit wordt gedaan, wat volgens Bartelse voor onzekerheid zorgt.

Pineut

Het energiecontract bij TivoliVredenburg liep begin 2022 af, vertelt de directeur. "Wij waren de pineut. We hebben een heel goed jaar gedraaid, zo'n 1,1 miljoen bezoekers gehad. Dus dat is bijna weer op het niveau van voor corona. Maar aan andere kant zit je met een energierekening die omhoogging van 4 ton naar 1,3 miljoen euro."

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is zich "een hoedje geschrokken" van de energiekosten. De concerthal gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. "We zijn benieuwd naar de rekening eind januari." Ook Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy zegt dat zowel hun locatie als de rest van de branche te maken heeft met "stijgende kosten" en onzekerheid. "Hoelang blijft die inflatie zo hoog? Dat is een zorg die we allemaal hebben." Een concerthal als Rotterdam Ahoy is groot, zegt Jansen. "We kijken waarmee we energie kunnen besparen." Rotterdam Ahoy is "al jaren geleden van het gas af gegaan" en gebruikt zonnepanelen.

Bartelse ziet dat veel podia en andere locaties overschakelen naar ledverlichting, of bijvoorbeeld de kachel omlaag draaien. Ook TivoliVredenburg, dat al ledverlichting had, heeft de temperatuur met twee graden verlaagd. Damman geeft aan dat de verlichting in de Ziggo Dome "versneld" is vervangen door ledverlichting.

Bioscopen

Ook de Nederlandse bioscopen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn de kosten de laatste tijd gestegen met een factor van 2,5 tot 3. De sector hoopt dat de overheid de bioscopen hierin tegemoetkomt.

Hoewel de hoge energierekeningen zorgen opleveren, heeft Jansen vertrouwen in een goede afloop. "Wat we in de coronatijd wel gezien en geleerd hebben is dat er behoefte is aan afleiding en plezier. Dat sterkt ons. Kwalitatieve evenementen zullen overleven, altijd."

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.