Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Varend kunstproject Dat Wat Blijft komt aan wal in Den Bosch

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Varend kunstproject Dat Wat Blijft komt aan wal in Den Bosch
Op donderdag 1 december opent de afsluitende pop-up tentoonstelling van kunstproject Dat Wat Blijft in het Koetshuis van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het project is een initiatief van beeldend kunstenaar Monique Broekman die de verhalen van haar ‘buren’ langs de 200-jarige Zuid-Willemsvaart heeft verzameld tijdens een reis op binnenvaartschip Oostenwind. De bijzondere vracht van Dat Wat Blijft komt samen in een totaalinstallatie in het Koetshuis onder de naam Wat Blijft. Dat meldt Het Noordbrabants Museum

Het meerjarige project Dat Wat Blijft van beeldend kunstenaar Monique Broekman 'zakte' de gehele Zuid-Willemsvaart af: van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zo nieuwsgierig dat ze het tot het onderwerp van een kunstproject heeft gemaakt. Dus ging zij bij haar ‘kanaalburen’ op zoek naar verhalen over het kanaal die vervolgens in video’s, schilderijen en objecten tot leven komen. Samen met co-curator Alexandra van Dongen, de Belgische co-curator Elise Labiaux en deelnemende bewoners, bedrijven en instellingen is gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal.

Brokstukken van stoomschip Jan van Arkel 

De installatie in het schip was een work in progress en werd telkens aangepast door de onverwachte inbreng van de participanten. Nu de vaarroute is voltooid, worden alle verzamelde verhalen en objecten aan land gepresenteerd in het Koetshuis onder de titel Wat Blijft. In deze tentoonstelling wordt er ook een object uit de collectie van Het Noordbrabants Museum getoond: de brokstukken van stoomschip Jan van Arkel die in 1849 ontplofte in Den Bosch. Gedurende de tentoonstelling zijn er bijzondere suppoosten aanwezig die meer vertellen over het project: ze zijn zelf meegereisd op het schip of hebben deelgenomen aan een film. Na afloop van Wat Blijft worden alle onderweg gemaakte schilderijen ondergebracht bij geselecteerde participanten.

Schippersfilm 

De eindpresentatie van Wat Blijft vindt plaats op 18 december van 13.00 uur tot 15.00 uur in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Tijdens deze presentatie worden bijzondere verhalen over het kanaal gedeeld door betrokkenen. Schipper Bart Verkade leidt de première van de schippersfilm in, Theodora van den Wildenberg zingt en speelt op de trekzak, klassiek zangeres Pien Smeets zingt, stadscomponist Bart van Dongen treedt op én er is een dansoptreden van Cas Beekmans te zien. Ook co-curator Elise Labiaux en kanaaldichter Rick Terwindt geven een tweetalige spoken word-performance: WAT BLIJFT/CE QUI RESTE. Tot slot worden er door de zeven schrijvers fragmenten voorgelezen uit hun bijdrage aan de publicatie over het kanaal.

Verjaardagskalender 

Tijdens de eindpresentatie op 18 december wordt de verjaardagskalender gepresenteerd die speciaal ter gelegenheid van Wat Blijft is ontwikkeld door Monique Broekman in samenwerking met grafische ontwerpers Nicole Smans en André van Dijk. Het kanaal is immers jarig en een verjaardagskalender blijft. In de kalender komen QR-codes die verwijzen naar alle Dat Wat Blijft-video’s en audiofragmenten over verzamelde objecten en verhalen van het kanaal.

Door: Nationale Recreatiegids 

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.