Bezoekersaantal bioscopen, theaters en podia niet op niveau van voor corona

De bezoekersaantallen van bioscopen, theaters en poppodia zijn nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Dat laten Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), desgevraagd weten aan het ANP. Vooral minder bekende films en shows worden minder goed bezocht.

"Je kunt zeggen dat veel mensen naar bekende dingen komen", zegt Van der Ham. "Bijvoorbeeld grote films als Top Gun en Soof 3. Je ziet dat minder mensen naar de minder bekende films gaan. Per saldo houdt het in dat mensen minder naar de bioscoop gaan." Bioscoopketen Pathé wil niet inhoudelijk reageren op de bezoekersaantallen.

Van der Ham meent dat ook in theaters te zien is dat grote namen het iets beter doen. "Grote shows van bekende artiesten lopen goed, maar andere shows minder. Dat moet dus nog behoorlijk bijtrekken." Een van de theaters die minder kaarten verkoopt dan voor de coronapandemie is theater ZINiN in Nijverdal. "Normaal hebben we op dit punt in onze voorverkoop 50 tot 55 procent van de kaarten verkocht", zegt directeur Chris Funk. "Nu is dat zo'n 40 tot 45 procent."

Avontuurlijker

Schans kan dat beeld bevestigen. Volgens de directeur is het aantal bezoekers van poppodia nog niet op het niveau van 2019. "Mensen komen wel, maar men komt voor grote namen." Zo merkt hij "dat het aanbod dat iets avontuurlijker is of een ouder publiek trekt, slechter loopt". Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse concerthal Ziggo Dome, die allebei met voornamelijk grote artiesten werken, hebben dan ook minder last van tegenvallende bezoekersaantallen. Dat laten Ziggo Dome-directeur Danny Damman en een MOJO-woordvoerder weten.

Het is vooral van belang dat mensen "de eerste stap" gaan zetten en weer eens een voorstelling of film bezoeken, meent Van der Ham. "Dat mensen zeggen, dit was leuk dus ik ga nog een keer." De voorzitter verwacht dat een minder warme weersverwachting de komende maanden ook gaat bijdragen aan een hoger bezoekersaantal. Ook Funk is optimistisch dat steeds meer bezoekers komen. "Als ik naar de afgelopen maanden kijk, dan zien we toch dat de laatste drie voorstellingen uitverkocht waren."

Hoewel Schans niet wil "somberen" en stelt dat ook veel mensen wel komen, vreest hij dat de stijgende inflatie en energieprijzen mensen er sneller van weerhouden om culturele bezoeken te plannen. "Mensen kijken wat allemaal nog mogelijk is. En een bezoek aan de cultuursector gaat dan misschien als eerste van tafel. Dat is niet een eerste levensbehoefte."

Door: ANP