Metropole Orkest: niet lang hoeven nadenken over samenwerking Robbie Williams

Directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest kon het bijna niet geloven toen hij hoorde dat zij het orkest op het nieuwste album van Robbie Williams mochten zijn. "Ik stond op de Vismarkt in Groningen toen ik erover werd gebeld en liet van schrik mijn haring vallen", vertelt de orkestbaas in gesprek met het ANP.

Het telefoontje kwam van Jules Buckley, de honorair dirigent van het Metropole Orkest. Hij vertelde dat Williams ter ere van zijn 25-jarig bestaan als soloartiest zijn grootste hits met het Nederlandse ensemble zou willen opnemen. Lang hoefde Vierkant daar niet over na te denken. "Nee, dit was echt wat je noemt een no-brainer. Het komt weleens voor dat we twijfelen bij een voorstel, maar dit was zo duidelijk. Hier hadden we alles voor afgezegd."

Voor XXV, zoals de jubileumplaat die vrijdag verschijnt heet, speelde het Metropole Orkest nieuwe versies in van de grote hits als Angels, Supreme, Kids en Let Me Entertain You. Ook staan er enkele nieuwe tracks van de Brit op XXV. De helft van de in totaal 25 nummers op de plaat zijn gedirigeerd door Buckley, de andere helft door Steve Sidwell, een componist die al vaker met Williams werkte.

Geen ontmoeting

De opnames voor de jubileumplaat vonden in april 2021 plaats in de grootste studio van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Hoewel het de bedoeling was dat Williams daar bij aanwezig was, is het daar uiteindelijk niet van gekomen, vertelt Vierkant. "Mede door de coronasituatie was dat heel moeilijk en is dat niet gelukt. Gelukkig staat de techniek voor niets en hebben we uiteindelijk samen met zijn zang het album af kunnen maken. Maar jammer is het wel. Iedereen had zich er natuurlijk enorm op verheugd!"

Maar voor het orkest is er nog een kans om de beroemde Brit te ontmoeten. "Robbie heeft gezegd dat hij in 2023 wel in Nederland wil optreden, maar hoe, wat, waar en vooral met wie is nog onbekend. Het staat hem natuurlijk vrij om dat met zijn eigen band te doen, maar als het met een ander orkest is zullen we hem dat niet vergeven", lacht Vierkant. "Het is niet in onze hand, zijn management gaat over de concerten, maar als het aan ons ligt willen we heel graag samen met hem de nieuwe varianten van zijn liedjes ten gehore brengen", besluit de orkestdirecteur.

Door: ANP