Prenten en rariteiten van fabeldieren in Haagse Huis van het Boek

In een nieuwe tentoonstelling in boekenmuseum het Huis van het Boek loopt nu een tentoonstelling genaamd ‘ZOO’. In de tentoonstelling kunnen bezoekers prenten, platen, tekeningen en andere geschreven bronnen van de middeleeuwen tot aan de negentiende eeuw bewonderen. Centraal staan hierbij voorstellingen exotische dieren. Dit meldt Den Haag Centraal. 

Dieren voor het internet 

In de tijd voor het internet was het gissen hoe de contouren van olifant eruitzagen. De meeste mensen hadden nog nooit zo’n dier in het echt gezien, laat staan een indruk van waar ze leefden. Dat is goed terug te zien in de prenten van deze tentoonstelling. Mythische wezens voor een lange tijd beschouwd als gelijkwaardig aan echte dieren. Eenhoorns en feniksen waren zeldzaam maar niet minder echt. Daarom nemen ze in veel boeken een plek in naast tijgers en olifanten.

Rariteiten 

Daarnaast is het mogelijk om in het rariteitenkabinet van baron Willen Hendrik van Westereenen van Tiellandt (1783-1848) te kijken. Deze verzamelaar zette talloze dieren op en maakte een imposante collectie van schelpen, planten en vreemde objecten. Een aandachtstrekker is een apenhoofd op sterk water met een vissenstaart. In de negentiende eeuw werden aan elkaar genaaide dieren door Chinese vissers verkocht als “echte” zeemonsters.

Via deze website kun je meer informatie vinden over de tentoonstelling en de entreebewijzen.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Huis van het Boek