Normal_rss_entry-302428

De coronataskforce van de cultuursector is blij met de nieuwe garantieregeling van de overheid. Die staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.

"In eerste instantie zijn we hier heel enthousiast over", stelt voorzitter Jan Zoet vrijdag in een reactie. "Al moeten we nog even studeren op de exacte voorwaarden en de praktische details."

De festivalsector dringt er nu bij de overheid op aan dat er snel duidelijkheid komt over de voorwaarden die worden gesteld om festivals en concerten te organiseren in de zomermaanden. "Het is nu duidelijk dat we de eerste voorbereidingen kunnen gaan treffen. Maar nu willen we graag weten hoe de evenementen eruit gaan zien. Komen er sneltests, moeten mensen bewijzen gevaccineerd te zijn? Moeten mensen zich op een terrein aan de anderhalvemeterregel houden?"

De verwachting is dat begin juli alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, minstens één prik hebben gehad. Het kabinet gaat ervan uit dat daarmee veel van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden versoepeld, al is het "niet denkbaar" dat dan al evenementen mogelijk zijn zoals voor corona.

Door: ANP