Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rutte opent tentoonstelling Verzetsmuseum over Februaristakers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Tachtig jaar geleden vond de Februaristaking plaats. Het Verzetsmuseum in Amsterdam vertelt met de tentoonstelling 'Wees Moedig!' het verhaal van drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in dit verzet tegen de Jodenvervolging. Premier Mark Rutte opende de virtuele versie van de expositie woensdagmiddag met een persoonlijke videoboodschap.

Rutte noemde de Februaristaking een gebeurtenis die ons tot op de dag van vandaag eraan herinnert dat waarden als vrijheid, gelijkheid en rechtszekerheid kwetsbaar zijn. "Dat ze bedreigd kunnen worden en met voeten getreden", aldus Rutte. "En dan komt het eropaan: wat zouden wij hebben gedaan? Wat zouden wij doen? En, hoe moedig zouden we zijn?"

Volgens Rutte resoneren de woorden van tachtig jaar geleden, 'wees moedig', in het hier en nu. "De Februaristaking mag dan met grof geweld, meedogenloos zijn neergeslagen, als wij de herinnering aan deze gebeurtenis levend houden, zijn de moed en de opoffering van de stakers van toen niet tevergeefs geweest."

In de tentoonstelling wordt het verhaal van Willem Kraan, Coba Veltman en Joop IJsberg verteld aan de hand van historische foto's, objecten, originele brieven en documenten. Bezoekers kunnen virtueel door de 3D-tentoonstelling 'lopen', onderdelen aanklikken en de verhalen ontdekken via tekst of audio- en videofragmenten. Ook is er een aanvullende podcast met persoonlijke verhalen van nabestaanden en die van hun grootouders.

De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 begon in Amsterdam en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Vandaag wordt de staking herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Door: ANP

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.