Normal_rss_entry-289189

Er komt vooralsnog geen speciale disclaimer bij de film De Oost. Producent Sander Verdonk ontkent maandag dat deze afspraak is gemaakt na gesprekken met de Federatie Indische Nederlanders (FIN), die vindt dat de film een onjuist en eenzijdig beeld schetst van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.

De FIN liet zondag weten dat er is afgesproken dat de film, die volgend jaar moet verschijnen, wordt voorzien van een disclaimer. Volgens Verdonk is daar nog niets over afgesproken. "Wij hebben gezegd dat we er even over zouden nadenken. Ik weet niet wat zij onder een disclaimer verstaan, maar natuurlijk komt er een kijkwijzer voor de film om mensen te waarschuwen dat deze schokkende beelden kan bevatten", zegt de producent tegen het ANP.

Daarom was Verdonk ook verrast dat naar buiten is gebracht dat de film een disclaimer krijgt. "Ik heb niet ontkennend of bevestigend gereageerd op dat verzoek, maar ik heb de neiging om nu wel ontkennend te reageren", zegt Verdonk. "In mijn optiek is een disclaimer gewoon een kijkwijzer, maar misschien komt er nog wel een waarschuwende zin in. We claimen niet de waarheid te vertellen met de film, maar we gaan een waarschuwende boodschap ook niet framen naar de mening van andere mensen."

Controversieel

De producent vindt het daarnaast bijzonder dat al een mening over de film is gevormd, terwijl slechts de trailer is verschenen. "Het is een controversieel onderwerp dat reacties oproept, dat begrijpen we zeker. Maar het is een gesprek dat ik eigenlijk pas wil voeren als de film is gezien. Dan pas kun je het gesprek op een redelijke manier voeren."

De FIN en ook veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden kritiek op de trailer om de wijze waarop militairen zijn neergezet. Zo worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen en draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor.

Door: ANP