Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Producent ontkent afspraak over 'disclaimer' bij film De Oost

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Er komt vooralsnog geen speciale disclaimer bij de film De Oost. Producent Sander Verdonk ontkent maandag dat deze afspraak is gemaakt na gesprekken met de Federatie Indische Nederlanders (FIN), die vindt dat de film een onjuist en eenzijdig beeld schetst van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.

De FIN liet zondag weten dat er is afgesproken dat de film, die volgend jaar moet verschijnen, wordt voorzien van een disclaimer. Volgens Verdonk is daar nog niets over afgesproken. "Wij hebben gezegd dat we er even over zouden nadenken. Ik weet niet wat zij onder een disclaimer verstaan, maar natuurlijk komt er een kijkwijzer voor de film om mensen te waarschuwen dat deze schokkende beelden kan bevatten", zegt de producent tegen het ANP.

Daarom was Verdonk ook verrast dat naar buiten is gebracht dat de film een disclaimer krijgt. "Ik heb niet ontkennend of bevestigend gereageerd op dat verzoek, maar ik heb de neiging om nu wel ontkennend te reageren", zegt Verdonk. "In mijn optiek is een disclaimer gewoon een kijkwijzer, maar misschien komt er nog wel een waarschuwende zin in. We claimen niet de waarheid te vertellen met de film, maar we gaan een waarschuwende boodschap ook niet framen naar de mening van andere mensen."

Controversieel

De producent vindt het daarnaast bijzonder dat al een mening over de film is gevormd, terwijl slechts de trailer is verschenen. "Het is een controversieel onderwerp dat reacties oproept, dat begrijpen we zeker. Maar het is een gesprek dat ik eigenlijk pas wil voeren als de film is gezien. Dan pas kun je het gesprek op een redelijke manier voeren."

De FIN en ook veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden kritiek op de trailer om de wijze waarop militairen zijn neergezet. Zo worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen en draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor.

Door: ANP

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.