Normal_rss_entry-289148

Er komt een speciale disclaimer bij de film De Oost. Dat is beslist na overleg tussen de producent en de Federatie Indische Nederlanders (FIN). Die laatste partij is bang dat de film een onjuist en eenzijdig beeld geeft van de situatie in voormalig Nederlands-Indië.

Met name de trailer leidde tot veel kritiek. Daarin worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en is er een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland.

Die beelden zorgden voor veel ophef, onder andere bij Indische Nederlanders en oorlogsveteranen. "Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm", zei Hans Moll, FIN-voorzitter, eerder. New Amsterdam Film Company, de filmproducent, noemde de kritiek eerder nog voorbarig.

Voor de FIN is de nieuwe disclaimer goed nieuws. "Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een interpretatie is van de producent en de regisseur", vindt Moll.

Door: ANP