Poppodia somber over rest van het jaar: 'Maximaal dertig man per zaal is te weinig'

De kans is groot dat een deel van de poppodia dit jaar de deuren niet meer opent. Hoewel ze dinsdagavond te horen kregen dat ze weer publiek mogen ontvangen, is dertig man voor veel zalen nog steeds te weinig. Bovendien helpt het niet mee dat artiesten momenteel niet in de rij staan om op tournee te gaan.

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), denkt niet dat het besluit van het kabinet om weer groen licht te geven veel zal veranderen in de sector. "Veel podia zijn al dicht sinds het aantal bezoekers van zestig naar dertig ging. En sinds er nog maar dertig mensen welkom zijn is de situatie heel penibel. Daar zal dit niets aan veranderen."

Het aanbod is daarnaast laag, zegt Schans. "Het wordt steeds lastiger om artiesten te boeken en daarom is het moeilijk om plannen te maken. We waren bezig met een plan om artiesten coronaproof door Nederland te laten toeren. Daar waren we best ver mee maar dat schuiven we nu naar het nieuwe jaar. De spoeling is dun", aldus Schans.

Maatwerk

Het belangrijkste voor nu is dat alle podia het einde van het jaar naar verwachting wel gaan halen, enerzijds dankzij steun van de overheid en anderzijds door verschillende reorganisaties. Of podia weer open zullen gaan is volgens Schans maatwerk. "Het is heel gemêleerd. Veel zullen dicht blijven en voor andere, die bijvoorbeeld een groter gebouw hebben, zijn er meer mogelijkheden."

Maandag stelde de VSCD, de koepel van schouwburgen en andere podia, al dat bijna de helft van de Nederlandse theaters de deuren niet meer opent. Ze kunnen het logistiek niet meer bolwerken en willen zich liever richten op het nieuwe jaar.

Door: ANP