Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jongeren maken expo over hun Indische en Molukse roots voor Limburgs Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
In een nieuwe tentoonstelling Van Daar, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis. Zo schijnen zij 75 jaar na de Japanse capitulatie en de daaropvolgende afwikkeling van ‘Indië’  hun eigen licht op een onderbelichte historie. Dit meldt het Limburgs Museum. 
De jonge gastcuratoren zullen in de aanloop naar de tentoonstelling hun eigen geschiedenis in Limburg onderzoeken. Onder begeleiding van stichting Zieraad (Yvette Kopijn en Helen Sumter) duiken ze in vier workshops in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Ze maken kennis met stamboomonderzoek, duiken in de Indonesische en Molukse geschiedenis en interviewen hun eigen (groot)ouders. De resultaten van dit project Tracing your roots vormen vanaf 11 december de kern van de tentoonstelling Van Daar.
 

‘We willen een inclusief museum zijn’

 
Museumdirecteur Bert Mennings is overtuigd van deze nieuwe aanpak: “We willen een inclusief museum zijn. Daarom vragen we gastcuratoren van verschillende vakgebieden en gemeenschappen om een eigen perspectief te bieden op verleden, heden en toekomst van Limburg. Zo creëren we een meerstemmige dialoog. Als museum voor cultuur en geschiedenis in Limburg verzamelen, tonen en vertellen we alle verhalen van hier.”
 

Verzwegen geschiedenis 

 
Tussen 1945 en 1965 arriveerden tegen de 300.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië in Nederland. In Limburg kwamen veel Indische Nederlanders en Molukkers terecht. Die migranten hebben Limburg en Nederland voorgoed veranderd: naar schatting 2 miljoen Nederlanders hebben vandaag de dag een persoonlijke link met wat ooit Nederlands-Indië was.
 
Maar de komst naar Nederland betekende vooral een groot keerpunt in het leven van de migranten zelf. Een geschiedenis die niet altijd voldoende aandacht heeft gekregen. Niet van de overheid, niet van musea, en zelfs niet van alle betrokkenen: binnen sommige families werd er over de geschiedenis gezwegen. In de Nederlandse samenleving komt er steeds meer ruimte voor herbezinning op het koloniale verleden.
 

Cultuur van zwijgen

 
Yvette Kopijn (Gastcurator van de tentoonstelling Van Daar) van stichting Zieraad komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. “Ik ondervond aan den lijve hoe migratie, een oorlogstrauma en de daaraan verbonden cultuur van zwijgen kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, ontworteling en er niet mogen zijn,” zegt Kopijn. Met die ervaring probeert ze jongeren met hun (groot)ouders in gesprek te brengen.
 

Aanmelden Limburgse jongeren

 
Wie interesse heeft in zo’n rol als gastcurator kan zich vanaf melden bij het Limburgs Museum. De workshops zijn op zaterdag 10, 31 oktober, en op 7 en 14 november. Limburgse jongeren van 15 tot 35 jaar met wortels in Indië/Indonesië gaan samen met een groep van gelijkgestemden op zoek naar hun eigen roots en familiegeschiedenis. Vier zaterdagen lang duiken ze in de Indisch/Molukse geschiedenis, maken ze kennis met genealogie en stamboomonderzoek, en interviewen en filmen ze hun eigen (groot)ouders om familieverhalen vast te leggen. Het programma sluit af met een Familiedag, waarna het mogelijk is om deel te nemen aan de tentoonstelling Van Daar in het Limburgs Museum. Die expositie is te zien tot en met 28 maart 2021.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 (13:16)

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.