Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Acht premières van het Nederlands Film Festival gaan het hele land door

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Het Nederlands Film Festival (NFF) presenteert dit jaar landelijk een unieke selectie van acht festivalpremières in filmtheaters en bioscopen. Documentaire De Dick Maas methode, dramaserie I.M. en de speelfilms Buiten is het feest, Kom hier dat ik u kus, Marionette, De Vogelwachter en La última primavera vormen samen met openingsfilm Buladó de reeks NFF-publiekspremières die op dezelfde dag als de première in Utrecht door heel Nederland te zien is. Dit meldt het Nederlands Film Festival.
Algemeen directeur/bestuurder ad interim Doreen Boonekamp: "Al veertig jaar brengt het Nederlands Film Festival eind september de nieuwste verhalen en het talent van eigen bodem voor het voetlicht. Ook nu het niet mogelijk is om een festival te organiseren waar publiek en makers fysiek op één plek in groten getale samenkomen willen wij iedereen betrekken. Juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit dat makers verhalen blijven vertellen. Deze spelen een belangrijke rol in het creëren van een gedeelde werkelijkheid en geven zo de samenleving betekenis en vorm. Daarom brengen wij dit jaar in acht NFF-publiekspremières - met intieme verhalen, meeslepend drama en een opzwepend inkijkje voor en achter de schermen van de Nederlandse film - de variëteit en het filmtalent van eigen bodem naar het rode pluche bij jou om de hoek."
 
De kaartverkoop start eind augustus bij de deelnemende bioscopen en filmtheaters. Kijk voor meer informatie op filmfestival.nl. Het programma van de NFF-Publiekspremières is onder dit artikel te vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
Buladó - Eché Janga (scenario: Eché Janga en Esther Duysker, producent: Keplerfilm, distributeur: Gusto Entertainment)
Buladó is een magisch-realistisch en liefdevol verhaal van een kleine familie woonachtig in Bandabou, Curaçao. Wanneer de verschillen in mentaliteit tussen de rationele vader Ouira en spirituele opa Weljo steeds meer met elkaar in botsing komen, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Cast: Everon Jackson Hooi, Felix de Rooij en Tiara Richards.
 
Kom hier dat ik u kus - Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (scenario: Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, producent: Submarine Film, distributeur: September Film)
Kom hier dat ik u kus is een familiedrama over Mona, oudste dochter van een gezin waarvan de moeder op jonge leeftijd overlijdt. We zien hoe Mona zich als kind, twintiger en dertiger een weg door het leven baant. Terwijl iedereen over haar heen loopt probeert ze zich staande te houden in een wereld gevuld met ego’s en eigendenkers. Tot ze inziet dat het zo niet langer kan. Naar de bestseller van Griet Op de Beeck.
Cast: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaerts en Olivia Landuyt.
 
I.M. - Michiel van Erp (scenario: Hugo Heinen, producent: Het Familiedrama, omroep: AVROTROS)
In I.M. wordt de vroegwijze, provinciale, stoere schrijfster Connie Palmen (36) voor het eerst echt verliefd. Op de joodse, door oorlogstrauma's getergde, vileine, maar briljante en grappige, beroemde en intellectuele journalist en schrijver Ischa Meijer (47) die zichzelf voor het eerst overgeeft aan de liefde. Een heftige, romantische, weerbarstige en publieke liefdesrelatie.
Cast: Wende Snijders, Ramsey Nasr, Hugo Koolschijn, Guy Clemens, Majd Mardo, Aus Greidanus jr., Maril van den Broek, Ben Ramakers, Ben Hana, Johan Deeder, Ans Schilders, Elise Schaap, Arthur Roffelsen, Finn Poncin, Carly Wijs en Ingeborg Elsevier.
 
De Dick Maas methode - Jeffrey De Vore (scenario: Jeffrey de Vore, producent: Film Events, distributeur: WW Entertainment)
Dick Maas is één van Nederlands succesvolste regisseurs. Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden, blikken we samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs terug in deze grappige en onthullende documentaire over een bijzondere en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.
 
Buiten is het feest - Jelle Nesna (scenario: Karen van Holst Pellekaan, producent: Rinkel Film, distributeur: September Film)
De succesvolle zangeres Sonne neemt haar nichtje in huis na de onverwachte dood van haar zus. Als de biologische vader de voogdij opeist, wordt Sonne voor het eerst van haar leven gedwongen naar buiten te treden over haar traumatische verleden. Pas als ze haar zwijgen doorbreekt, kan ze haar nichtje redden. Naar de bestseller van Arthur Japin, geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen.
Cast: Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits, Pleun Nijhuis, Roosmarijn van der Hoek, Jip van den Dool, Juna de Leeuw en Romy Gevers.
 
Marionette - Elbert van Strien (scenario: Elbert van Strien, Ben Hopkins, producent: Accento Films, BosBros, distributeur: In The Air)
Als de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter naar Schotland verhuist om een nieuw leven te beginnen, is een van haar nieuwe patiënten de geheimzinnige, tienjarige Manny. Manny tekent traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Getroffen door de jongen ontwikkelt Marianne een obsessie waardoor ze grip op de realiteit verliest en zelfs vraagtekens zet bij de aard van het bestaan.
Cast: Thekla Reuten, Elijah Wolf, Emun Elliott, Bill Paterson, Peter Mullan en Sam Hazeldine.
 
De Vogelwachter - Threes Anna (scenario: Threes Anna, producent: KeyFilm, distributeur: September Film)
De vogelwachter woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.
Cast: Freek de Jonge, Sophie van Winden, Quiah Shilue en Nick Golterman.
 
La última primavera - Isabel Lamberti (scenario: Isabel Lamberti & Lenina Ungari, producent: IJswater Films, distributeur: Cherry Pickers)
De Spaanstalige film vertelt het verhaal van de Gabarre-Mendoza familie. Als bewoners van een sloppenwijk vlakbij Madrid worden zij gedwongen om hun zelfgebouwde huizen te verlaten omdat het land waarop ze wonen verkocht is. Terwijl dit proces zich langzaam ontvouwt, worstelen de verschillende familieleden elk op hun eigen manier met hun leven in transitie. La última primavera beleeft zijn wereldpremière in september op het festival van San Sebastian.
Cast: David Gabarre Jiménez, Agustina Mendoza Gabarre, David Gabarre Mendoza, María Duro Rego, David Gabarre Duro, Isabel Gabarre Mendoza, Angelines Gabarre Mendoza en Alejandro Gabarre Mendoza.
17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.