Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kwart van de Nederlandse musea ziet einde bestaan naderen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zo’n honderd musea worden in hun voortbestaan bedreigd en denken hoogstens nog een jaar te kunnen overleven als er niet snel meer financiële steun komt. Dat stelt de Museumvereniging die een enquête hield onder haar ruim 430 leden.

Vooral de kleinere musea met minder dan 40.000 bezoekers per jaar dreigen te verdwijnen, evenals de musea die geen subsidie ontvangen en vrijwel volledig afhankelijk zijn van inkomsten uit entreegelden, winkelverkoop, horeca en zalenverhuur. De 300 miljoen euro die het kabinet onlangs uittrok voor cultuur komt maar een beperkt aantal musea ten goede, aldus de vereniging.

Steunpakket voor musea

De Museumvereniging pleit daarom voor een steunpakket voor alle musea, ongeacht grootte of type collectie. Er is steun nodig om in elk geval de huisvestingskosten tijdens de tijdelijke sluiting te compenseren. Ook pleit de vereniging voor een nationaal herstelfonds om ook de verminderde inkomsten op te vangen, nu er zo’n 80 procent minder bezoekers komen en de museumwinkels, horeca en zalenverhuur ook veel minder opleveren. Ook pleit de vereniging voor verruiming van de Geefwet als fiscale stimulans voor kleine en gulle gevers aan culturele instellingen zoals musea.

Musea missen 80 procent publieksinkomsten

Alle musea samen waren gedurende de drie maanden dat ze dicht waren wegens corona zo'n 35 miljoen euro kwijt aan huisvestingskosten, aldus een woordvoerster van de Museumvereniging. Gedurende deze periode liepen de musea in totaal ongeveer 110 miljoen euro aan inkomsten mis.

Voor de coronacrisis bestond gemiddeld de helft van de inkomsten van musea uit eigen inkomsten. Die zijn tijdens de lockdown helemaal weggevallen. Nog steeds derven musea circa 80 procent aan publieksinkomsten. Naar verwachting zullen de musea tot eind volgend jaar zeker 50 tot 60 procent aan publieksinkomsten mislopen, aldus de vereniging.

Door: ANP

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.