Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Willie Wartaal brengt nieuwste nummer uit met speciaal concert in Mauritshuis

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Op 23 juli 2020 brengt rapper Willie Wartaal zijn nieuwste nummer Mootje uit en geeft hij een speciaal mini-concert met livestream vanuit het Mauritshuis. De rapper is alweer de vierde artiest in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren, die een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit het museum. Dit meldt het Mauritshuis.
Spinvis met het nummer Parel, MEROL met Slippertje en Harrie Jekkers met Gezicht op Delft gingen hem voor. Willie Wartaal, de energieke artiest die vooral bekend is door zijn werk met De Jeugd van Tegenwoordig en recentelijk zijn eerste solo album ‘Enkelbangers’ uitbracht, brengt met beats en elektronische invloeden een bekend bijbels verhaal op een schilderij van Jan Steen tot leven.
 

Willie Wartaal

 
Willie Wartaal (1982), echte naam Olivier Mitshel Locadia, mocht tijdens de ‘lockdown’ bij hoge uitzondering als enige in de museumzalen aanwezig zijn. Voorzien van een oortje werd hij op afstand door de collectie geleid door Geert-Jan Borgstein van de afdeling Educatie van het Mauritshuis. Wartaal tijdens de rondleiding: ‘Ik vind het echt leuk hier man. Gewoon een hele gekke schatkist.’ Belangrijk voor hem was om zich te kunnen identificeren met de hoofdpersoon op een schilderij. Het werk Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt wist hem te raken.
 
‘Ik vind dit heel tof, dit voelt heel modern omdat er donkere mensen op staan. Wel raar dat het eigenlijk zo simpel werkt. Het is een soort herkenning, omdat het donker is valt het meer op en vind je het ook tof.’ Een klassiek schilderij dat ook zijn aandacht trok, namelijk Mozes en de kroon van de farao van Jan Steen uit 1670, koos hij uiteindelijk als inspiratie voor zijn nieuwe nummer. Hierover zei hij: ‘Er valt geen keuze meer te maken. Dit is hét schilderij.’
 

Mozes en de kroon van de farao

 
Het verhaal op het kunstwerk speelt zich af in het oude Egypte. De vondeling Mozes werd door de raadgevers van de farao gezien als een bedreiging voor diens troon. Jan Steen beeldde de farao uit als een oude man die chagrijnig op zijn troon zit, omdat hij voelt dat zijn tijd is gekomen. Om te testen of Mozes daadwerkelijk een bedreiging vormde, dwong de farao Mozes te kiezen tussen goud en een schaal met gloeiende kooltjes. Het goud symboliseerde de troon van de farao. Uiteindelijk koos Mozes voor een kooltje en brandde zich. En zo meende de farao dat Mozes geen direct gevaar voor hem vormde.‘Macht is altijd super fascinerend.’, zei Willie Wartaal bij het zien van de farao.
 

Mini-concert in Mauritshuis

 
Op donderdagavond 23 juli 2020 wordt het nummer Mootje voor het eerst ten gehore gebracht. Om 19.30 uur zal Willie Wartaal een livestream concert geven vanuit de foyer van het Mauritshuis. Fans kunnen het optreden volgen via het Mauritshuis Facebook-kanaal en de Instagram en Facebook-kanaal van Willie Wartaal. Voor twintig die hard-fans is het mogelijk om exclusief bij dit mini-concert aanwezig te zijn. Daarnaast kunnen zij kans maken op een echte Willie Wartaal goodie tijdens het mini-concert. Mootje is vanaf 24 juli te beluisteren op mauritshuis.nl/williewartaal en op Spotify (zowel onder Willie Wartaal als Mauritshuis official-playlist).
 
Luister naar de voorgaande artiesten op: Bekijk het Mauritshuis met je oren.
 
Door: Nationale Recreatiegids
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.