Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museumweek: 300 online rondleidingen en virtuele activiteiten massaal bezocht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Miljoenen museumbezoekers moeten helaas nog tot 20 mei geduld hebben om weer musea te kunnen bezoeken. Maar de 300 speciale online activiteiten van musea worden massaal bezocht en erg gewaardeerd. Dit meldt de Nationale Museumweek
Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, gaf gisteren een statement tijdens de derde uitzending van #OnsEchteGoudTV: “De sluiting van de musea geldt tot 20 mei en daar hebben we alle begrip voor, want de gezondheid van ons allemaal staat op één. Uiteraard is het ook heel ingrijpend omdat alle museumbezoekers nu niet langs kunnen komen en is het een harde klap voor alle vrijwilligers en medewerkers van musea. Maar met de digitale editie van de Museumweek maken we er iets moois van. Ik zou het ontzettend fijn vinden als zo veel mogelijk mensen meedoen en online hun favoriete kunstwerk uploaden. Namens de musea in Nederland dank ik iedereen die meedoet alvast enorm!”
 

Gouden Pronkstuk

 
Aan haar oproep wordt momenteel grootschalig gehoor gegeven. Tienduizenden mensen bezoeken, digitaal, de musea via Museumweek.nl . En honderden mensen hebben persoonlijke kunstwerken ingestuurd om op die manier deel te nemen aan het online eerbetoon, het Gouden Pronkstuk op de Dam. Zo zijn zij onderdeel van 75 jaar culturele vrijheid. 
 

Pampus ligt voor Pampus

 
In de derde aflevering van #OnsEchteGoudTV, de dagelijkse online live uitzending, deelde presentator Sahil Amar Aïssa (bekend van Yung DWDD en presentator van BNNVARA) tips met de kijkers. Inmiddels zijn er bijna 300 extra online initiatieven die musea deze hele week aanbieden. Zo kunnen mensen de korte documentaire bekijken waarbij de blinde Vincent Bijlo laat zien dat je kunst op meerdere manieren met verschillende zintuigen kunt beleven. Deze documentaire is te zien bij het Van Abbemuseum. Met de titel Pampus ligt voor Pampus trekt Forteiland Pampus de aandacht. Door middel van een digitale tour kun je nu alsnog het eiland bezoeken én je kunt de vlogs van de fortwachters bekijken. Als derde tip kwam de 3D-tour van het Nederlands Stoommachinemuseum voorbij. Een tour die ons leidt langs bijzondere stoommachinemodellen en unieke pompen die vroeger zorgden voor droge voeten van de polderbewoners.
 

Wat zit er in de vierde aflevering van  #OnsEchteGoudTV?

 
Vanmiddag om 16.00 uur wordt de vierde aflevering van #OnsEchteGoudTV uitgezonden, en dit kun je allemaal verwachten:
 
Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Melanie Delabout, Rosa Scholtens en Rob van Wegen geven tekst en persoonlijke uitleg;
 
Huis van het boek, Museum voor Anatomie en Pathologie en Uitvaartmuseum Tot Zover presenteren hun ingezonden pronkstukken; 
 
We belichten de bijzondere en unieke online extra’s van onder andere het Spoorwegmuseum, Museum Jan Cunen en het Museon; 
 
En we besteden onder andere aandacht aan Het Hunebedcentrum, want met directeur Harrie Wolters wordt er gebeld. Daarnaast komt het Stedelijk Museum Schiedam uitgebreid aan bod. En hebben we het met Jip Meijerink over haar platform Thuismuseum.nl, een platform dat hij vanwege de huidige crisis bedacht; 
 
En extra bijzonder deze uitzending: hedendaagse kunstenaar Mignon Nusteling heeft voor #OnsEchteGoudTV een bezoek gebracht aan Museum Gouda en toont ons het kunstwerk dat ze heeft gemaakt naar aanleiding van dat bezoek; 
 
Voor alle informatie, zie de website van de Nationale Museumweek.
 
Door: Nationale Recreatiegids
18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.