Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Musea Bekennen Kleur; Rembrandthuis trapt af met expo 'Zwart in Rembrandts tijd'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Onder de noemer Musea Bekennen Kleur gaan twaalf Nederlandse kunstinstellingen samenwerken op het gebied van diversiteit en inclusie (dat niemand wordt buitengesloten). Ze komen met tentoonstellingen en lesprogramma's over bijvoorbeeld migratie, het slavernijverleden of de koloniale erfenis.

Dat is gisteren bekendgemaakt in het Rembrandthuis in Amsterdam, bij de perspreview van de expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd.

Brainstormen over diversiteit en inclusie

Onder de twaalf deelnemende musea zijn naast het Rembrandthuis ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht, het Frans Hals Museum in Haarlem en Bonnefanten in Maastricht. Ze gaan de komende maanden brainstormen hoe ze diversiteit en inclusie in hun DNA kunnen verankeren en komen rond de jaarwisseling met een manifest.

De beweging om bewuster om te gaan met de schaduwzijden van de Nederlandse (kunst)geschiedenis is al langer gaande in de museumwereld. Zo maakte het Amsterdam Museum vorig jaar bekend de zeventiende eeuw niet langer te zullen aanduiden als Gouden Eeuw, omdat die niets zegt over de negatieve aspecten als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.

 

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

 
Met de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd, die bestaat uit zeventig schilderijen, etsen en tekeningen van zwarte mensen, wil het Rembrandthuis een onderbelicht stukje kunstgeschiedenis in de spotlights zetten, namelijk dat er in de zeventiende eeuw Afrikanen in Nederland leefden. Zo had Rembrandt in zijn Amsterdamse buurt, het toenmalige Vlooienburg, tientallen zwarte buren. Hij portretteerde ze op zeker tien schilderijen, zes etsen en zes tekeningen. Hun namen zijn niet bekend, maar wel dat Rembrandt en anderen ze naar het leven tekenden.
 

Black Jesus

 
Het grootste deel van de expo toont zwarte mensen zoals in het verleden gezien en afgebeeld door witte kunstenaars. Maar het laatste gedeelte toont zwarte mensen door de ogen van hedendaagse zwarte kunstenaars, onder meer het werk Black Jesus. Een zwarte Jezus zal volgens een van de makers, Raul Balai, dichter bij de waarheid zijn dan de gebruikelijke 'blonde' Jezus, want "hij was allesbehalve wit".
 

Hollandse Meesters Her-Zien

 
Ook in het museum tentoongesteld zijn vier nieuwe foto's uit de serie Hollandse Meesters Her-Zien, waarin bekende zwarte personen in de huid van historische personages kruipen. Onder hen zijn songfestivaldeelnemer Jeangu Macrooy en presentator Humberto Tan.
 
HIER. Zwart in Rembrandts tijd is vanaf 6 maart tot en met 31 mei te zien.
 
Door: ANP
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.