Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam verwerft collectie Jan van der Heyden, de ‘Da Vinci van de Lage Landen’

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Amsterdam heeft een unieke collectie van homo universalis Jan van der Heyden (1637-1712) verworven. Het betreft  tekeningen, manuscripten, gedrukte publicaties en objecten die eeuwenlang bij de nazaten van de familie Van der Heyden bewaard zijn gebleven, en nu in het bezit zijn gekomen van de gemeente Amsterdam. Van de aanwinsten gaat het Amsterdam Museum de driedimensionale objecten beheren en het Stadsarchief Amsterdam de werken op papier. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam, is verguld met de aanwinsten: “Het belang van de collectie Jan van der Heyden, de ‘Da Vinci van de Lage Landen’, kan moeilijk overschat worden. Zijn uitvindingen vonden wereldwijd navolging en zijn kunst staat internationaal nog steeds volop in de belangstelling. Wij zijn enorm trots deze collectie nu te mogen beheren en presenteren”.
 

Jan van der Heyden nauw verweven met Amsterdamse geschiedenis

 
Op 3 juli 1669 stemde het Amsterdamse stadsbestuur in met het voorstel van Jan van der Heyden om
2.556 straatlantaarns in de stad te plaatsen. Dankzij de verbeterde straatverlichting gold Amsterdam
in de late zeventiende eeuw als de lichtstad van Europa. Uitvinder, kunstenaar en zakenman Jan van
der Heyden was de geestelijk vader van deze straatverlichting en van de revolutionair
verbeterde brandspuit. Veel van de uitvindingen in de zeventiende eeuw waaraan Jan van der  Heyden en zijn familieleden werkten, kwamen tot stand in nauwe samenspraak met het Amsterdamse stadsbestuur. 
 

Stadsarchief Amsterdam

 
In het Stadsarchief worden verschillende tekeningen, archiefstukken en prenten van de familie Van de Heyden bewaard. De recent verworven verzameling bevat prachtige aanvullingen op deze collectie. Zo bevat de aanwinst twee geïllustreerde handschriften van Jan van der Heyden die betrekking hebben op de nieuwe lamplantaarns en slangbrandspuiten. Twee portretten die Jan van der Heyden in 1659 tekende van zijn toekomstige zwager en zijn dienstvrouw behoren tot de vroegste werken van de kunstenaar. Verder bevinden zich in de collectie verschillende tekeningen van brandspuiten en van verbrande huizen. Een hoogtepunt vormt de spectaculaire tekening van een dwarsdoorsnede van een brandend huis, een voorstudie voor de prent in het Brandspuitenboek van 1690. Van Jan van der Heyden de Jonge bevinden zich een fraai geïllustreerd onderzoek naar de toestand van de zeedijk bij Diemen en zijn familiebijbel in de collectie.
 

Amsterdam Museum

 
In de collectie van het Amsterdam Museum bevinden zich twee schilderijen en verschillende tekeningen van de hand van Jan van der Heyden. Daarnaast bezit het museum een brandspuit op wielen, een lamplantaarn en verschillende bouwkundige onderdelen afkomstig de fabriek van Jan van der Heyden aan de Koestraat. Sinds 1937 zijn ook een geschilderd bord met de familiewapens van Jan van der Heyden en zijn dienstvrouw Sara ter Hiel en een schaalmodel van de slangbrandspuit in bruikleen. Door deze objecten aan te kopen is hun plaats in de collectie ook in de toekomst gegarandeerd. Daarnaast verwierf het Amsterdam Museum uit de collectie nog een bijzondere zilveren penning waarmee de introductie van de lamplantaarn in Leipzig werd gevierd.
 
Een selectie van de verworven collectie zal te zien zijn in de Schatkamer van het Stadsarchief, van 
donderdag 27 februari tot en met zondag 1 maart 2020. Een lezing over de aanwinst wordt gehouden op zaterdag 29 februari om 15.00 uur op het Bodeplein. Presentatie en lezing zijn gratis toegankelijk.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.